Je bent oud voor je er erg in hebt, ik kan het weten. En dan word je nog eens met je neus op de feiten gedrukt als de stadsomroeper meldt tijdens de wedstrijd dat er nog maar één thuiswedstrijd in de reguliere competitie zal zijn. Niet te geloven een paar wedstrijdjes in de play offs, want dat zal wel lukken, en het seizoen zit er al weer op. Nog maar niet aan denken……………. Hoe ik aan deze wijze overpeinzingen kom? Wel we spreken van zaterdag 20 februari 2016, ik was gezeten op de tribune van Kardinge om de een na laatste thuiswedstrijd gade te slaan van GIJS Groningen 1 tegen Red Eagles ’s-Hertogenbosch 2.

Natuurlijk moest ik het in schaatsen zien, dan kan ik een beetje een schatting maken van de inhoud van de partij. Het viel op dat de Eagles niet sterk vertegenwoordigd waren, negen spelers en twee goalies. Maar dat zegt niet veel natuurlijk, het gaat om de inhoud. Enfin ik zette in op 12-1 voor de Gijsies, dus afwachten maar……….

Stefan Vespa uiteraard weer in het Groningse doel en de strijd kon los barsten.

Zoals te doen gebruikelijk werd begonnen met de eerste periode en zoals niet te doen gebruikelijk schrok ik mij een hoedje. Gaan die Bossche bollen er gelijk met de puck vandoor, vliegen op het Groningse doel af en schieten. Nu redde Stefan kranig, doch een reboundje volgde, ik zat even in de rats, maar Stefan was de baas. De handel ging naar de goede kant, maar mis. Stefan weer in actie en dat ging goed. Op de tribune raakten wij lichtelijk verontrust, want wij zijn niet gewend dat het zo lang duurt voor GIJS scoort. Enfin, te hoog, te laag, te mis, de paal en gevangen, voor elk wat wils, maar geen punt. Halverwege zelfs nog geen beweging op het scorebord. En toen eindelijk wist Romeo Stroosma het goede doel te vinden, 1-0 en dat na 12 minuten. Om te laten zien dat ze het heus wel konden 21 seconden later 2-0, nu had Zahir Hup het op zijn geweten. Weer bijna, maar net niet helemaal, een verschoven doel werd rechtgezet. Een Eagle mocht naar de strafbank, wel een schot maar mis en bis. Eagles compleet, doch even later weer een stouterik straf. Pauze.

De tweede periode begon en ik had in gedachten de Groningse heren ernstig toegesproken en bevolen dat er gescoord diende te worden. Het zijn echt schatjes hoor, na een goede minuut maakte Fenno Mulder de 3-0. Nog geen minuut later vond Zahir Hup het tijd voor 4-0. Ga zo door heren. Nou ja, Stefan moest ook even wat doen en GIJS kreeg straf, maar het lukte toch bijna SH hoor. Een Eagle werd wat opstandig, maar werd weer op het rechte pad gebracht. Gijs raakte schadevrij compleet en Wesley Timmermans vond het tijd voor 5-0. Zo kende ik de heren weer. Een flinke knokpartij deed de scheidsen ernstig overleggen en het resultaat was drie Gijsies en drie Eagles naar het schavot. Nog heel even en er kwamen nog twee Eagles bij. De strafbank was bijna te klein. Best een beetje sneu was, dat er in de spelersbank der gasten nog slechts een reservegoalie stond. De zaken waren nauwelijks compleet of er vond weer een schermutseling plaats. En toen haha, 6-0 door Zahir Hup, ik zei al ‘hup Hup’ en het werkte. Fenno Mulder maakte er 7-0 van. Straf voor Groningen, geen probleem Danny Kerstholt ging voor SH 8-0. Dat kon Zahir ook , dus SH 9-0. Nog een Groningse straf, weer compleet en het was opnieuw pauze.

Op naar de derde periode. De Eagles hadden de goalie gewisseld, maar dat hielp niet echt. Na 37 seconden scoorde David Bartos 10-0. Wij even dolle pret, want een Eagle schoot bijna in eigen doel, maar zo goedkoop willen wij het eigenlijk niet zien. Weer een erg ondeugende Eagle die er flink van langs kreeg, hij abusede behoorlijk. Toen werd het tijd voor 11-0, een doelpunt van Renze ten Hoeve. Wat straffen over en weer en dat werd tijd voor PP doe er wat mee, 12-0 door Zahir Hup. Stefan mocht even redden. De Bossche keeper ging plat, maar kwam moedig overeind, hernam zijn plaats en ging ook redden. Toch kon hij niet voorkomen dat het 13-0 werd, een PP doelpunt van Gill Göbel. Wat heen een weertjes en toen vroeg ik hardop ‘maken we er 14-0 van?’. Ja hoor, mijn wens ging onmiddellijk in vervulling door Tim Bartels. Gingen de Eagles de eer nog redden, nee dat gingen ze niet.

Het was weer een overwinning met dubbele cijfers, waar ik op zich geen bezwaar tegen heb, dus genoot ik met mijn neus in de lucht! Nu zat ik er met mijn voorspelling wel een beetje naast, dus daar ga ik niet mijn beroep van maken.Na mijn twijfels van de eerste periode waren de Gijsies weer helemaal op de oude toer en ik ging opgewekt naar huis alwaar ik het nog even vierde.

Assists: David Bartos (3x); Tim Bartels (2x); Gill Göbel (2x); Zahir Hup (2x); Fenno Mulder (3x); Romeo Stroosma (1x); Mike Groenhof (3x); Danny Kerstholt (2x);