Zaterdag 23 januari 2016 werd dus een ijshockeydag van heb ik jou daar! En daar ik niet over een nacht ijs ga, zoals sommige lieden de afgelopen dagen hebben getracht, hou ik mij stevig vast aan Kardinge, Thialf en Kardinge. Moet ik ook weer even over nadenken, want zegt een fraai Nederlands gezegde niet ‘als een ezel het te goed heeft, gaat hij op het ijs dansen’……….. oei, hou mij in de gaten!

Naar Kardinge hadden de UNIS FLyers Heerenveen Toekomstteam de weg gevonden om te spelen tegen GIJS Groningen 1. Net als ondergetekende dus want het was een Friese dag als het ware na de voorstelling in Thialf van de Seahawks. Met hoge verwachtingen zette ik mij op het hout en graaide naar pen en papier. Er waren aardig wat Friezen aanwezig om hun clubje aan te moedigen, uiteraard aan de goede kant gezeten, want je gaat niet achter het vijandelijke team plaats nemen.

En natuurlijk stond Stefan Vespa in het Groningse doel.

De eerste periode begon en hoe. Alles zakte mij af want na 26 seconden scoorden de Flyers 0-1 en we geloofden onze ogen niet, maar twee minuten later 0-2. Dan begin ik gelijk te doemdenken, als dat maar goed afloopt. De Friezen zullen wel gedacht hebben ‘een goed begin is het halve werk’. Straf GIJS liep goed af, want Stean redde keurig. Een kans vloog tegen de lat en nog eens bijna, hetgeen geen zoden aan de dijk zette dus. Heerenveen straf was beter, David Bartos scoorde PP 1-2, geassisteerd door Tim Bartels en Bas Snijder. Even later Zahir Hup aan de bak, 2-2, met hulp van Danny Kerstholt en Fenno Mulder. Twintig seconden later namen de Gijsies de leiding over 3-2, werk van Danny Kerstholt met Zahir Hup. Nog een straf Flyers bracht geen punt op. Wel even later 4-2, de maker was Mike Groenhof, de assistenten Danny Kerstholt en Zahir Hup. Nog een straf voor GIJS, Stefan redde en pauze.

Weer compleet aan de tweede periode begonnen met een mooi schot op het goede doel, helaas te hoog gegrepen en foetsie puck. Kans op kans, redding en toen 4-3, jakkes. Twee Flyers op het schavot en behalve kansen bracht het niets op. Een wat beweeglijk doel stond figuurlijk in de weg. Meer kansen, minder geluk. Tot die Flyers meer geluk hadden, 4-4. Nauwelijks weer op adem gekomen, ik dus, en het werd 4-5. Amechtig zakte ik tegen mijn buurman, die mij weer op het rechte pad bracht zodat ik verder kon schrijven. Er werd wat gekibbeld op het ijs, doch het bracht geen straf voort. De goede kant op dat wel, maar puck gevangen of mis. Straf GIJS liep goed af, straf Flyer werd aangegrepen door Bas Snijder om de stand weer gelijk te trekken, PP 5-5, assist Jasper Huizenga. Helaas wisten de Flyers ook wat je met PP moet doen toen een Gijsie stout was geweest, 5-6. De moed zakte mij in de laarzen, doch mijn buurman was nog hoopvol vanwege de derde periode. Zoiets als driemaal is scheepsrecht. Een Flyer ging nog erg plat, doch het was een correcte check zoals bleek en mij al verzekerd was. Kortom pauze.

Kop op, vermaande ik mijzelf toen de derde periode begon. PP leverde niets op behalve kansjes. Omgekeerd mocht Stefan wat redden. Maar toen………… toen scoorde Tim Bartels 6-6, zijn knechtjes waren Bas Snijder en Fenno Mulder. Wat heen en weer. Straf Groningen werd door Heerenveen benut, PP 6-7. Prachtige kansen werden gehouden door die vermaledijde Friese (nou ja dat denk ik lichtzinnig) goalie. Een hemelende puck afgewisseld met leuke kansen en tenslotte eindelijk 7-7, de maker was Zahir Hup en geholpen door Danny Kerstholt en Wesley Timmermans. Over de helft van de periode, dus nog effe pezen heren. Het mocht niet lukken, verder dan een lat kwam GIJS niet, het werd 7-8. Time out Groningen. Nog niks verloren werd mij toevertrouwd, maar ik had geen vertrouwen meer en dat werd werkelijkheid, 7-9. Stefan verliet nog het Groningse doel, maar daar werd niets meer mee bereikt. Einde verhaal.

Ondergetekende is een apart geval, want links en rechts om mij heen hoorde ik dat het wel een spannende wedstrijd was geweest en dat het wel goed was dat onze jongens eens wat tegenstand hadden ervaren. Ook liet ik mij vertellen dat Heerenveen wat versterkt was door spelers van een hoger kaliber. Ja, vertel mij wat, mijn hart zat in mijn keel van de spanning. Maar leuk is wat anders, voor mij althans als op winst belust tiepje. Mijn plan was thuis een drupje te nemen als troost en dat werd mij ook sterk aangeraden, een hele fles wenste men mij toe zelfs. Nu had ik mij voorgenomen om voorlopig geen huisdieren meer te nemen en het was al erg genoeg dat ik met één kater thuis kwam.