Zaterdag 27 september 2014, opnieuw een oefenwedstrijd en dit keer zijn de UNIS Flyers Heerenveen naar het Groningse gekomen om de strijdbijl op te nemen tegen GIJS. In het koekblik gezeten richting Kardinge kreeg ik van die vreselijk diepzinnige gedachten. Het is echt herfst op papier en even leek het er ook op. Maar nu worden we weer goed voor het lapje gehouden, herfst die geen herfst is. Een overwinning blijkt niet altijd een overwinning, hoewel dat natuurlijk weer niet altijd opgaat en hetzelfde geldt voor een nederlaag. Denk daar maar eens goed over na. Wat dat allemaal met ijshockey te maken heeft? Geen puck dus! Maar ik wil ook wel eens een serieuze opmerking maken! Men neemt mij zelden serieus, mijn rookvriendinnen gieren bij het minste geringste als ik wat zeg. Aanmoedigingen ten aanzien van de puck, die er toch minstens in moet zitten wil het doelpunt tellen, en brullen doen die malle meiden……….

Goed, maar nu dan terug naar het koude ijs.

Onze Hennie Smid, penningmeester van de Supportersverenging, teambegeleidster, dierbare moeder en echtgenote, heeft ondanks haar zeer positieve inzet, de strijd niet kunnen winnen van een afschuwelijke ziekte. Voor de wedstrijd werd dan ook een minuut stilte in acht genomen teneinde haar te gedenken. Haar gedenken wil ik ook hier graag doen met een paar woorden ‘Lieve Hennie we missen je!’ en vanuit mijn filosofie en Vera Lynn’s mooie tekst ‘Till we meet again’.

Wat is het dan weer raar om over te gaan tot de orde van de dag, avond in dit geval.

Tom Korte verdedigde het Groningse doel. De spelersbank der Gijsies was overvol, zodat een teambegeleider op de tribune werd gespot. De heren speelden opnieuw in de shirts van het damesteam, dat inspireerde hen vast tot grote daden. Let op!

Oh voor ik het vergeet, ik mis de Beartjes zo, dat ik de Groningse jongens af en toe maar mollebonen noem, echt Gronings dus.

In de eerste periode gingen de Gijsies er snel met de puck vandoor en niet alleen de pucks doch ook de kansen vlogen om de oren. Het duurde dan ook geen vijf minuten of Jolke Balt scoorde 1-0 met behulp van Wesley Timmermans en Kenneth Keijzer. Nu mocht Tom ook een paar keer redden, hetgeen hij voortreffelijk deed. En daar ging ie weer, de goede kant op en 2-0. Een doelpunt van Kevin Kuiper, geassisteerd door Danny Kerstholt en Kevin Keijzer. Opnieuw een schot, doch gevangen. Een nieuwe kans om te zoenen. Wat gekukkel, nee niet van kippen zonder kop, gewoon op het gladde ijs. Straf voor GIJS, waarop luid en duidelijk klonk ‘waar zijn we nou eigenlijk mee bezig?’. Nauwelijks compleet of weer een straf voorzien van dezelfde tekst, doch schadeloos compleet. Kans, kans en pauze.

Ook de tweede periode startte de goed kant op en bijna raak. Wat gehannes en het werd 3-0, een doelpunt van David Bartos. Een stoute Flyer kreeg straf en 10 minuten extra, zeker een grote mond gehad. Ook zij raakten zonder ellende compleet. De Flyers pleegden een lelijke aanval, maar ontmoetten Tom, dus het ging niet door. Omgekeerd klonk mij beter in de oren, 4-0 een fraai doelpunt van Fenno Mulder in zijn uppie. Kans op kans en 5-0, Danny Kerstholt scoorde met assist van Tjalling Stellema en Kenneth Keijzer. De tegenpartij probeerde wat, met name een jongeman die de Gijsies ontrouw was geworden, maar dat feest ging niet door. Er werd een beeldschoon zweefstandje getoond, twee andere spelers hielden veel van elkaar. Je komt van alles tegen op het ijs. Weer mogelijkheden, een tippelend doel, reddingen van Tom, straf voor Groningen, bijna shorthanded een doelpunt, straffeloos compleet en ja hoor het lukte opnieuw, 6-0 gescoord door Kevin Kuiper, assist van Danny Kerstholt en Kevin Keijzer.

Om tenslotte in de derde periode te geraken. Scoort me die ‘overloper’ nota bene 6-1. Een mooi schot op het goede doel, doch de keeper stond in de weg en nog zo’n grap. Wat straf over en weer, mooie kansen, mooie reddingen van Tom. Een Flyer verdween naar de kleedkamer vanwege iets met een nummer of naam wat niet klopte. Ach het fijne weet je er niet van als dom blondje. Powerplay voor Groningen en dat leverde 7-1 op door een schot van Danny Kerstholt en assist, en dat is een leuke, Tom Korte!

Toch zagen die vermaledijde Friezen nog kans om 7-2 te scoren. Een GIJS-jongeman stortte op het ijs neer, doch uiteindelijk viel het mee, hij schaatste al snel weer kwiek rond. Chris Lok wist de eindstand op 8-2 te brengen met assist van Jolke Balt. Nog wat rollebollen, een klein knokkerijtje wat straf voor beide partijen opleverde en dat was het voor de zaterdag.

Innig tevreden met de overwinning tufte ik huiswaarts. Het was een wat ruwe wedstrijd, doch veel aantrekkelijker om naar te kijken dan vorig weekend in Heerenveen en wat hadden die mollebonen weer een kansen.

Tot gauw.