En dat op zaterdag 19 maart 2016 in het ijspaleis Kardinge, de beslissende finale wedstrijd van GIJS Groningen 1 versus Tilburg Trappers 3 om het kampioenschap van ons kikkerlandje.

De tribune was afgeladen, de spanning was voelbaar, althans voor ondergetekende, want ik ben een gevoelig tiepje. Zat dan ook met klamme handjes te schrijven. Er werd druk gegist hoe het zou zitten met de regels in verband met het kampioenschap. De een beweerde zus, de ander zo. Kortom, hoeveel de Gijsies zou moeten scoren, de een zei dit, de ander dat en de toekomst zou het leren en dat maakte het voor mij nog spannender, brrrrrrrrrrr. Het in schaatsen werd met grote aandacht door mij gadegeslagen en dat hielp ook al niet. Gelukkig mocht ik buuv knijpen als de nerven te veel op gingen spelen.

Allereerst onze vlaggenkinders over het ijs, dit keer vijf stuks. Let op, daar beginnen we……….

De eerste periode begon met een fraaie kans voor GIJS. Een goed begin???, vroeg ik mij af. Een beetje voorbarig misschien, maar nee hoor! Na 1.28 minuutjes scoorde Zahir Hup het eerste doelpunt voor GIJS, 1-0, assist Danny Kerstholt. Een retourtje, en weer goede kant op, maar dat lukte niet. Stefan mocht even redden en straf Groningen, foei jongen fluisterde ik. Stefan weer aan de slag. Wat gedoe op het ijs. Oei meende mijn buuv, dat wordt nog wat. Het regende vervolgens straffen voor de Trappers, maar het bracht geen punten in het laatje, want…….. juist PP wat doe je er mee? Wat schermutselingen, wat onenigheid. Wat schoten op het goede doel, maar die Tilburgse goalie was ook niet voor de poes. Kortom, we schoten naar de pauze om bij te komen.

Er stond nog een restje straf voor een Gijsie bij het begin der tweede periode. Echter schadevrij compleet. Een leuk schot op het juiste doel werd gevangen. En ohhhhh toen zakte ik door de bank, 1-1, zijn ze nou van de pot gerukt………. Gelukkig wist Fenno Mulder een dom blondje weer hoop te gegeven in bange dagen, hij maakte er 2-1 van, geassisteerd door Bas Snijder en Renze ten Hoeve. En om mij weer helemaal op de pikkels te krijgen, het derde doelpunt dus 3-1 werd gescoord door David Bartos, samen met Zahir Hup en Danny Kerstholt. Stefan kreeg het ook even flink voor de kiezen, maar hij redde wat er te redden viel. Toen viel er even niets te redden en het werd 3-2. Wel volgden nog kansen om te zoenen en schoten op het goede doel. De Trappers kregen nog een straf en weer geschoten waarbij van alles in het doel ging behalve de puck. Tenslotte wist Bas Snijder een PP te benutten en zette 4-2 op het bord, samen met Gill Göbel. Er volgde in de laatste seconden nog een prachtige uitbraak van een Gijsie, doch de periode was twee seconden te kort, dus de toeter……………. En pauzeren maar weer.

Inmiddels waren we in de derde periode en ik keek ongeveer scheel van de spanning. Verkeerde kant, goede kant, ze konden alle kanten op. Reddingen van Stefan, schermutselingen, bijna goed maar net niet helemaal. En dat was nou jammer, Tilburg scoorde wel helemaal, 4-3. Natuurlijk een goed bericht dat een Trapper straf kreeg en dit keer was het PP daar doen we wel wat mee. Danny Kerstholt scoorde PP5-3 met assist van Mike Groenhof en Zahir Hup, even weer wat lucht. Tilburg vroeg een time out, ze waren kennelijk geschrokken. Verkeerde kant en hoog over, dus geen ellende. Straf voor een Gijsie en het ging mis, 5-4. Groningen ook maar een time out, misschien zou het helpen. Een Trapper kreeg nog straf, het mocht niet baten. Hier moesten de Gijsies het mee doen, het was afgelopen.

Maar het ging nog allemaal een beetje anders, want wat bleek? Tilburg had gisteren een punt verdiend vanwege hun overwinning met één punt, vandaag was GIJS de nipte winnaar. Waar het op neer kwam, ‘winst op wedstrijdpunten’ gaf de doorslag en het betekende GIJS Groningen 1 kampioen van Nederland en dat moest gevierd worden met een kolossale beker, die wat snel van zijn voetstuk viel, letterlijk hoor. Handige ijshockeyers hebben dat zo hersteld, geen probleem. Ook werden natuurlijk nog medailles om de gespierde nekken gehangen. De zilveren voor de Trappers, en alles goud wat er blinkt voor GIJS. Kijk en dat was nu het uur van de waarheid.