De spanning steeg, voor ondergetekende althans, hoewel ik ben vast niet de enige die dat herkent. Zaterdag 23 oktober 2021 nam GIJS HEPRO het op tegen OrangeGas Capitals in ons eigen Kardinge. Joepie een thuiswedstrijd dus! Het lag voor de hand dat er veel belangstelling voor dit treffen zou zijn, zowel van onze eigen supporters als van de Friezen, tenslotte zo ver is Leeuwarden nou ook weer niet toch? Bomvol, die tribune en staanders. Nou ja, ik heb ze natuurlijk niet geteld.

Ik had er natuurlijk alweer de hele week naar uitgekeken. Een briefje op tafel neergelegd met ‘zaterdag GIJS / Capitals’ 20.30 uur, alsof ik dat anders zou vergeten. Nee hoor, om mij er steeds weer jolig aan te helpen herinneren. Ook zit ik dan wat te fantaseren over de kansen. Leeuwarden heeft gewonnen van Utrecht, doch verloren van Amsterdam, tja daar wordt je natuurlijk niet wijzer van. Maar onze jongens spelen thuis, krijgen veel steun uit het publiek en dan moet het toch lukken…… dacht ik positief.  . Hopelijk alles goed verstaanbaar, want lekker napluizen via de IJshockeybond levert tegenwoordig niets meer op. Kortom, we gingen het zien, horen, beleven enzovoort. Maar ik ben bovendien prima voorzien van de gegevens dankzij een actieve meneer.

In het Groningse doel vonden wij Matyas Dana.

En zo naar de eerste periode en onze goalie kon gelijk aan de slag en met succes, maar, en dat was effe schrikken, na 13 seconden was het wel raak. Een Capital scoorde 0-1. Weer een eng moment, maar het liep goed af. Een Capital kreeg straf, maar ja PP doe er wat mee, nee dus. Mooie kansen, geen succes. Oei een straf voor GIJS, dat leverde geen narigheid op. Na 14,11 minuten was het  toch echt  raak voor GIJS, Joop Uchtman wist met assist van Dylan Foks de stand gelijk te trekken, 1-1. Weer straf voor GIJS, men kon niet tellen hihi. Schadevrij compleet. Mooie kans en omgekeerd ging het net goed. De periode eindigde met weer een straf voor GIJS. Pauze om bij te komen van de spanning.

In de tweede periode raakte GIJS weer compleet. Het ging net goed, een schot gehouden. Nogmaals gered. Nogmaals een mooie kans, mis. Het spel ging heen en weer. Straffen voor de Capitals brachten geen punten in het laatje. Wat knokkerij, wat overleg. Oei, dikke straf voor GIJS 5 + 20, maak je borst maar nat. Ook nog een 2 minuten straf. De Capitals kwamen er niet straffeloos doorheen. Afgezien van mooie kansen en goede reddingen kwamen er aan geen van beide partijen punten bij.

En zo kom je vanzelf in de derde periode terecht. Er vlogen weer wat straffen om de oren, zowel bij GIJS als bij de Capitals. Mooie reddingen bij GIJS. Een straf voor GIJS vanwege doorspelen met kapotte stick en dat mag dus niet, zo werd mij verteld want ik snapte er niets van. Enfin weer reddingen en kansen. Tja en toen was het einde wedstrijd, dus moest er een verlenging volgen vanwege dat 1-1. Er moet een winnaar tevoorschijn komen tenslotte.

Dus verlenging van drie minuten met drie tegen drie spelers. Kansen, reddingen. En in die overtime scoorden de Capitals hun overwinning: 1-2. Helaas voor GIJS en de supporters. Helaas………