Dat ging wat beloven, beloofde iemand mij. En belofte maakt schuld vond ik rechtlijnig. Hij doelde op de wedstrijd van zaterdag 6 december 2014 in Kardinge van GIJS Groningen tegen UNIS Flyers Heerenveen Toekomstteam. De belofte was wel logisch, want het is een bekend verschijnsel dat het grote concurrenten zijn en toch buren en zelfs onder bepaalde omstandigheden, zoals een pilsje na afloop hoorde ik iemand fluisteren, vrienden. De bekende derby, je weet wel. Velen met mij kwamen ook op de belofte af, want de tribune was goed gevuld.

Nu hadden de Gijsies een weekend vrij gehad om bij te komen van alle emoties en zich hoop in te spreken voor de ommekeer. De verloren wedstrijden hadden diepe gaten geslagen in het zelfvertrouwen volgens mij. De gewonnen wedstrijd tegen Eindhoven bracht het bekende hoop doet leven boven, nou ja plus de rust…….. dat moest lukken!

Wie vonden wij in het Groningse doel? Jawel, heer Honebeeke, Jeff in de wandelgangen.

Keurig op tijd belandden we in de eerste periode. Minder handig was om na 33 seconden al icing te schieten, de hele handel naar de verkeerde kant. Echter de eerste kansen loerden ook om de hoek. Het bleef bij loeren…….. dan maar weer icing, haha. Oh, lieve help, straf voor GIJS, maar wel een SH kansje. Schadevrij compleet en daar kwamen de kansen weer. Even later moest Jeff toch echt even redden, nog een poging van de Flyers, gelukkig mis. Via aardig wat kansen werd het dan ‘eindelijk’ (ik ben een ongeduldig tiepje) na ruim twaalf minuten 1-0, een doelpunt van Kevin Kuiper na een aangevertje van Danny Kerstholt. Ach kom, we waren nu toch in de stemming, 2-0 gescoord door Zahir Hup, geassisteerd door David Bartos en Tim Bartels. Luid riep ik de Gijsies toe om van die 2 een 3 te maken en ze waren gehoorzaam. De straf van een Flyer was de unieke kans voor Sebastiaan Snijder om PP 3-0 in het goede doel te schieten, de assisten waren van Danny Kerstholt en Kevin Kuiper. De periode eindigde met nog een Fries op de strafbank. Pauze dus.

Met dat restje straf van Heerenveen startte de twee periode, maar het leverde niets op voor Groningen. Sterker nog, de Flyers redden hun eer, 3-1 en wel doordat hun stouterd van de strafbank mocht, daardoor al halverwege de baan op het ijs kwam en de puck netjes incasseerde, als een vrije vogel op ‘ons’ doel afreed met alle gevolgen van dien.

Twee stoute Flyers op de strafbank moest toch wat opleveren voor GIJS en ja hoor, 4-1, dit maal was Rodney Kuiper de componist (ik begon te zingen, vandaar deze vergelijking), met behulp van Kevin Kuiper en Danny Kerstholt. Zo af en toe had Jeff een kleinigheidje te doen, verder vlogen de KANSEN (ja met hoofdletters, zoveel!) voor GIJS om de bekende oren. Toen schoot David Bartos een beeldschone 5-1 in zijn uppie. Dwingend merkte ik vanaf mijn houten bank op ‘ik wil een zesde doelpunt’. Danny Kerstholt deed onmiddellijk wat er gevraagd werd en dus een duit in het zakje, in het netje eigenlijk, 6-1 met assist van Kevin Kuiper en Rodney Kuiper, een broederlijke daad in dit geval.

Rustig pauzeren, want ik had goede hoop.

Tenslotte de derde periode. In de pauze waren wij overeengekomen dat we uiteindelijk 10 doelpunten op het bord wilden, dus ga er maar aan staan heren…….

Wat kansen betreft, geen gebrek. Een piepklein relletje voor de broodnodige variatie. Een gestrafte Flyer mocht niet baten. Een fractie later ook een stoute GIJS op het schavot, maar de Flyers hadden daar evenmin iets aan. Nog een Flyer met straf. Het bleef zoals het was. Gedecideerd maakte ik duidelijk dat ik tenminste nog één doelpunt wilde zien. En, en, ……………. 20 seconden voor het einde van de voorstelling had Zahir Hup het licht gezien, of mij gehoord daar wil ik af wezen en hij zette de eindstand op 7-1, geholpen door Sebastiaan Snijder.

Dit was natuurlijk een zeer bevredigend einde der wedstrijd. Als alle kansen wat hadden opgeleverd was het wel 50-1 geworden, maar je moet tevreden zijn met iets minder immers. Het leverde weer eens drie puntjes op en de heren zijn er nu hopelijk ernstig van doordrongen dat ze wel degelijk kunnen winnen. De goede hoop was dus terecht. Onthoud het goed, want volgende zaterdag moeten jullie van mij en vele anderen weer winnen!