Een hele horde Groningers trok zondag 21 september 2014 naar Heerenveen, want daar zou de eerste echte oefenwedstrijd der Gijsies plaats vinden en wel tegen het Unis Flyers promotieteam der Heerenveners. Genoeglijk koutend kwamen mijn ‘poelgenoot’ en ik aan en rukten op naar binnen. Eerst een bakkie leut, want er was nog tijd genoeg. Toen het inschaatsen, wat ondergetekende al een feestje op zich vindt. De ene Groninger na de ander droop binnen, in tegenstelling tot de Friezen, daar zat slechts een hap en een snap van op de tribune.

Het Groningse team barstte compleet uit zijn voegen, want men paste slechts gepropt in de spelersbank. Doch er gaan vele makke schapen in een hok, dus proppen maar. De heren waren uitgedost in de shirts van het damesteam, chic en vrolijk dus.

Natuurlijk stond Tom Korte in het Groningse doel. Heerenveen had een piepklein dametje op die plek, een U14 keepster wist men, doch zij stond haar mannetje zoals wel bleek. Een mooi voorbeeld van emancipatie. Nu nog de evrouwcipatie, maar dat komt nog wel!

Bij voorbaat mijn excuses, want de speaker was door mij en mijn omgeving niet tot nauwelijks te verstaan, dus mocht ik een doelpunt of een assist verkeerd of helemaal niet toekennen, dan is dat de reden.

Ook in Friesland beginnen ze met de eerste periode, dus toe maar. Gelijk icing in het nadeel der Gijsies, doch het werd gevolgd door flinke aanvallen op het goede doel. Een Flyer kreeg straf hetgeen mijn goedkeuring had. Er werd wat aan rollebollen gedaan, Tom werd aangevallen doch hij stopte de boef. Wat leuke kansen. Twee stouterikken, van iedere kant één, mochten de strafbank in. Kans, mis, kans, raak! Hoera 0-1, gescoord door Sebastiaan (verder Sebas te noemen) Snijder heb ik mij laten vertellen. Tom was ook niet werkeloos trouwens, maar het leverde de Flyers niets op. Straf voor een Groninger, maar schadevrij. En toen, en toen, 0-2, Kevin Kuiper zou de maker zijn met assist van Danny Kerstholt. Maar die vermaledijde Flyers maakten er toch 1-2 van, misselijk in het hoekje gescoord nota bene. Op het einde der periode een straf voor Gijs, foei!

Ook de pauze ging om en we vonden ons terug in de tweede periode. Ondanks de nog lopende straf kwam er toch een leuke kans voor Groningen. Compleet, een keertje door het oog van de naald en toen eindelijk weer rechtvaardigheid, 1-3 door een doelpunt van Klaver Jan Middelweerd, assists van Kevin Kuiper en Danny Kerstholt. Weer een straf voor ‘ons’, maar even later ook voor Heerenveen en dat maakt wat goed. Wij compleet en weer straf. Geen probleem vond Jolke Balt, hij scoorde gewoon shorthanded 1-4. Er ontstond een lichte irritatie, maar het liep los. Om de tweede periode waardig te besluiten scoorde Tjalling Stellema 1-5 met assist van David Bartos. Tjalling bleek eigenlijk ‘Shilling of Shelling’ te heten werd mij op de tribune verzekerd. Van de ‘i’of de ‘e’ ben ik niet zeker, hoe dan ook het is een hopeloos dialect voor een Haags nufje, dat Gronings bedoel ik. Maar ze kunnen het ook niet helpen……..ik ook niet trouwens………

Dan maar naar de derde periode. Na 15 seconden, ja je leest het goed, scoorde Klaver Jan Middelweerd opnieuw, nu 1-6, geassisteerd door Danny Kerstholt. Er ontstond weer een beetje onenigheid en beide heren mochten twee minuten uitrusten. Leuke kansen voor Groningen, over leuke kansen voor Heerenveen schrijf ik natuurlijk niet. Beide partijen geraakten compleet en Sebas Snijder maakte er 1-7 van, met behulp van ‘Shilling of Shelling’.

Tom ging door met redden en eenmaal deed hij eng werd mij ingefluisterd. Nog wat kansjes, een beetje ravotten en zo werd de wedstrijd beëindigd.

De geleerden en beste stuurlui wisten na afloop natuurlijk een uitgelezen beschouwing van de wedstrijd te geven. De wedstrijd verdiende geen schoonheidsprijs, maar dat kwam vooral door de damesshirts wist een dame te vertellen. Doch ik was al heel blij met de royale winst en dan ga ik altijd opgewekt naar huis. Mijn poelgenoot bij Kardinge afgezet, mijn harig monster opgehaald en hem natuurlijk uitgebreid over de wedstrijd verteld.

Tot de volgende keer op zaterdag 27 september in het eigen ijspaleis van Kardinge.