Het busje kwam en wel op zaterdag 1 oktober 2016 teneinde de goegemeente, te weten GIJS Groningen 1 en aanverwante artikelen, te vervoeren naar Zoetermeer alwaar de Silverdome Panters voor tegenstanders speelden. Nu kenden we die heren al van haver tot gort vanwege twee eerdere oefenwedstrijden, die niet zo fortuinlijk waren afgelopen. Echter Groningen werd en wordt geplaagd door ontbrekende spelers. Dit keer moesten we maar liefst vier heren missen, waarvan twee mogelijk lange tijd zijn uitgeschakeld en twee waarvan wij de hoop nog niet opgeven. Enfin hoop doet leven, altijd positief blijven immers.

Een voorspoedige heenreis met de gebruikelijke stop voor pafjes en andere ongemakken. Aangekomen in Zoetermeer flinke tijd stukgeslagen en tenslotte gezeten op de koude stoeltjes. Onze voorzitter hanteerde de filmcamera voor het thuisfront. Een nijvere ‘bewaker’ van de orde wilde precies weten waarom wij, twee dames om nauwkeurig te zijn, daar zaten waar wij zaten. Wel ter morele ondersteuning van onze filmer werd akkoord bevonden.

De ‘pick up service’, zo stond op de zamboni, daverde over het ijs teneinde te zorgen dat de heren zich op glad ijs konden begeven. De verlichting werd steeds vrouwvriendelijker tot het zelfs helemaal donker werd, maar de dweilerd had zijn lampen aan. Hij klaar en de inleiding kon beginnen. Kleine kotertjes het ijs op, waarvan twee met verlichte schaatsen, dat scheelt een slok op een borrel. Oh en een grote panter zonder schaatsen, logisch natuurlijk. De Gijsies waren al voorgesteld, maar nu werden de Panters geïntroduceerd met een toelichting per persoon. Er waren enkele spelers uit andere stallen afkomstig, ach ik ben altijd gek op paarden geweest.

En toen was er licht en toen kon het spel beginnen. Tom Korte verdedigde het Groningse doel.

Oei, de eerste periode en het ging gelijk de verkeerde kant op. Een icing bracht redding, maar is ook niet alles. Tom begon met redden. Even later straf voor GIJS, maar Tom bleef redden. Tot het een keertje niet lukte en de Panters PP 1-0 scoorden. Wel compleet natuurlijk, maar niet voor lang. Weer straf Groningen, maar dat liep goed af. Een Panter werd ook veroordeeld, doch dat zette geen zoden aan de dijk. Enkele kansen liepen stuk. Tom bleef het druk houden. Een mooi schot op het goede doel werd nota bene gevangen, flauw hoor…. Het wordt nu al saai: Tom redde, Tom redde enz. Wat onenigheid op de ijsvloer. Door het oog van de naald voor GIJS en toch werd het na 18.25 minuten 2-0. Nog niet bekomen van de schrik 13 seconden later 3-0. Wat rollebollen, geen straf. Tom redde, even de goed kant op en Tom redde weer. Het was pauze.

In de tweede periode gelijk een aanval op Tom, gelukkig mis. Even wat anders en toen weer verkeerde kant op. Straf Gijsie 2 + 10 minuten, oef. Compleet en ja hoor, weer straf voor Groningen. Gelukkig wist Tom erger te voorkomen en schadeloos compleet. Kans, heen en weer, opnieuw een redding en helaas pindakaas, 4-0. Tom redde alweer. Een schot op het goede doel werd gevangen. Even later jakkes brrrrr 5-0. Steeds zat alles aan de verkeerde kant (voor dubbele uitleg vatbaar, ik bedoel de aanvallen en de doelpunten). Vele pucks waren inmiddels over het glas gevlogen, maar de voorraad was nog niet uitgeput. Tom redde en redde. Even goede kant, straf voor GIJS of het geen geld kost. Tja en dat werd PP 6-0. Een kansje, een opstootje, een straf voor een Panter, een paar keer icing en pauze om bij te komen.

Nog een rest PP voor GIJS om de derde periode te beginnen. Even de goede kant, een paar retourtjes, kansje, redding van Tom en zo maar door. Wat vallen en opstaan. Een gevallen Gijsie, die toch overeind krabbelde. Maar………. Jawel Joey de Jong scoorde 6-1 met assist van Renze ten Hoeve. Dat gaf de burger moed, effe maar. Want het werd 7-1. Even hoop op nog een punt voor Groningen, net niet. Tom bleef werk houden. Het werd weer wat knokken. Nog een paar keer de goed kant op, maar een retourtje maakte de stand tot 8-1 op slechts 15 seconden voor het einde.

Allereerst mijn excuses voor de lange inleiding, ik kon niet ophouden.

Rond 23 uur reed onze bus richting het hoge noorden en met een kleine pauze onderweg kwamen we goed aan bij Kardinge.

Ach en laten we niet zeuren, tenslotte Tom heeft geweldig veel reddingen gepleegd en de eer was gered!