Zo schrijven we dan zaterdag en ik schrijf over gisteren. Die vrijdag te weten 8 december 2017 mocht GIJS Groningen 1 afreizen naar Zoetermeer teneinde Zoetermeer Panters Toekomstteam te verslaan. Althans dat was natuurlijk mijn grote wens en zou ook tot de mogelijkheden behoren. Dus in blijde verwachting (en dat op mijn leeftijd) stapte ik parmantig naar de bus bij Kardinge. Drie uur in de middag vertrekken was de voorspelling. Nu waren de weersvoorspellingen niet helemaal ideaal, hagel, regen, zelfs onweer kwam mij ter ore via het weerbericht. Nou ja, een mens kan niet alles hebben in het leven, dus koud wachten, want het busje kwam maar niet. Staat ie dan misschien aan de voorkant in plaats van de achterkant?? Nee dus. En ja hoor tegen half vier kwam het geval toch. Nu was er wel enige teleurstelling, want Gijsies en aanverwante artikelen zijn wat verwend met magnetron, koffiezetgeval en tafels, nu troffen wij een, zoals een enkeling opmerkte, afgedankte stadsbus zonder enige luxe. Tja da’s even op een houtje bijten. Dit keer geen Harm, maar dat wisten we wel, maar een lieve chauffeuse die ons veilig door het barre weer loodste. Natte sneeuw, regen, harde wind bleven plagen, maar we kwamen voorspoedig in het westelijk halfrond.

Dit keer met enig gezelschap de tijd stuk geslagen en dat scheelt een slok op een borrel, of pilsje als je wilt. Ik vermeld de assist niet, om duidelijke redenen zoals later zal blijken, want anders wordt mijn verhaal helemaal een gebed zonder einde, nou ja dat is het wel meer maar ik tracht het enigszins te beperken.

Tom Korte mocht het Groningse doel weer verdedigen.

De eerste periode startte met een poging van GIJS om te scoren, doch dat liet de Panterse keeper niet toe. Ook de verkeerde kant ging goed, want Tom stond in de weg. En zo ging het gelijk maar heen en weer. Kansen om te zoenen en af en toe een redding van Tom, heel af en toe. Het duurde tot over de helft alvorens er een doelpunt viel en wel voor Groningen. David Bartos was de maker, dus 0-1. Tjonge, maken die Panters er 1-1 van, brrrrrrr als dat maar goed gaat dacht ik gelijk schrikachtig. Het ging goed, want snel scoorde Rodney Kuiper 1-2. Nog geen halve minuut later deed Kenneth Keijzer een duit in het zakje, 1-3. Tom had af en toe ook wat te redden. Er werd wat gerollebold. Danny Kerstholt deed de periode eindigen met 0-4.

Nauwelijks op het ijs voor de tweede periode of er deed zich een beeld van een kans voor GIJS voor, maar gehouden. Er moest eveneens geboord worden, in het ijs voor de doelpoten hoor, de tandarts was er niet bij. Tom redde wat. Inmiddels kreeg ik ook het heen en weer, want het duurde tot bijna halverwege alvorens Romeo Stroosma kans zag er 1-5 van te maken. Kans, mis, puck in spelersbank beland, mooie redding van de tegenpartij, maar…………. ja hoor daar kwam ie, 1-6 alweer van Romeo Stroosma. Nog meer kansen en wat reddingen van Tom en het was opnieuw pauze.

De Panters startten de derde periode met een straf, doch de Gijsies deden er niets mee. En in de herhaling, schoten op goede doel, gehouden, reddingen van Tom. Maar bij een retourtje scoorde Joop Uchtman 1-7 en 20 seconden later maakte Bas Snijder er 1-8 van. Dertien seconden later vond Daan van Vessem het tijd voor 1-9. Gooi er nog maar eens tien seconden tegenaan alvorens er 1-10 van te maken vond Tim Bartels. Van schrik zeker ging de puck hemelen. Het doel der Panters raakte weer los. Enfin dat kwam weer vast en het volgende doelpunt ook, 1-11 van Joop Uchtman. Het werd min of meer sjoelen, Danny Kerstholt floepte 1-12 in het goede doel. Straf voor GIJS was geen probleem, want SH 1-13 kwam op naam van David Bartos. Zoetermeer wist er 2-13 van te maken. Nog een straf voor GIJS, geen schade. Negen seconden voor het einde der wedstrijd 2-14 door Bas Snijder en in de laatste seconde, hoe krijg je het voor elkaar, 2-15 opnieuw van Bas Snijder.

Nou die was weer binnen, de overwinning bedoel ik dan. Zeer weinig straffen, zo zie je, zo kan het ook.

Wij gingen zo snel mogelijk de bus in, want de kou had immers flink toegeslagen. Opnieuw een voorspoedige reis met iets minder stout weer onderweg, wel een paar in de berm zien liggen, auto’s bedoel ik hoor. Altijd opmerkelijk dat de terugreis veel rumoeriger is dan de heenreis. Dat wist een medereiziger wel te verklaren: ze zijn drukker omdat de druk eraf is.