Tjongejongejonge, dat was een volle tent op zaterdag 4 februari 2023 in ons eigen Kardinge. Stampvol dus, uitverkocht was al bekend. Geweldig dat zoveel supporters komen aanmoedigen. Mogelijk waren er natuurlijk ook wat Friezen op de tribune, want laten we eerlijk zijn, het zijn toch min of meer buren. Om kort te gaan HEPRO GIJS Groningen mocht het opnemen tegen OG Capitals Leeuwarden. GIJS stond nog op de ranglijst als nummer 2, de Capitials op nummer 4. Maar dat zegt natuurlijk nog niet alles. Uiteraard startte de voorstelling met de feestelijke inleiding met de vlaggende jongetjes. Nou ja laten we maar jongens zeggen, want waar ligt de grens. In ieder geval niet op het ijs toch? Nu is schrijfster van dit verslag niet zo slim in de weg vinden, wel op de tribune van Kardinge hoor, maar ik zou met een andere dame meerijden en dan vertrouwend op mijn tomtom, zag ik toch nog kans om een beetje te verdwalen. Maar gelukkig precies op tijd voor de wedstrijd, alleen het inschaatsen gemist, maar ja er zijn erger zaken zoals een wedstrijd door GIJS verliezen. Maar met goede moed en vol vertrouwen zaten alle toeschouwers op hun plaatsjes.

Voor GIJS verdedigde Matyas Dana het Groningse doel.

In de eerste periode ging GIJS er gelijk met de puck vandoor, nou ja effe later was het omgekeerd en kon de Groningse goalie gelijk redden. Maar GIJS was ook niet kinderachtig en schoot een mooi schot op het doel der Capitals, maar helaas gehouden. Er volgden nog meer kansen maar mis. Een redding van GIJS en nog meer kansen. Tsja en een straf voor GIJS. Wel eerst een redding , maar de Capitals maakten hun eerste doelpunt PP,  0-1. GIJS dus compleet. Afwisselend redding en een schot op het goede doel, gehouden en nog eens en weer een mooie kans maar mis. En kans volgde op redding en omgekeerd. De GIJS goalie redde dus. Een straf voor de Capitals en even later eveneens straf voor GIJS, dus vier tegen vier. Een aanval van Leeuwarden ging net goed. En het was pauze.

De tweede periode en alles was weer compleet. De goalie van GIJS kon gelijk aan het redden. Kansen en reddingen wisselden elkaar af. Maar na een dikke vier minuten scoorden de Capitals 0-2. Even later verdween de puck tussen het publiek en nota bene op het koppie van een dame. Nou geen erge schade. Opnieuw redding van de Groningse keeper, maar helaas even later werd het toch 0-3. Nog wat reddingen en schoten op het goede doel. En hoera Niels van der Vossen schoot raak, assist Fenno Mulder en Danny Kerstholt, dus 1-3. Er volgde nog een redding, even later nog een redding. Toen een kans maar mis en zo ging het heen en weer tot, ja weer hoera Sebastiaan Snijder maakte er 2-3 van met assist Ricards Ozolins en Guy Kunst. Er volgde nog een straf voor Leeuwarden en bijna een goed schot en even later scoorde GIJS nog een straf. Pauze om bij te komen van de spanning.

Nog heel even vier tegen vier in de derde periode. Eerst Leeuwarden compleet, een redding door GIJS en ook GIJS schadevrij compleet. Een redding, weer een straf voor GIJS en nog een straf erbij. Een redding en nog een redding. GIJS weer met vier spelers. Een straf voor Leeuwarden. Alles raakte compleet. Reddingen, schoten op het goede doel, het leverde niets op. Even leek het op 3-3, een hevig overleg. Het werd echt wel 3-3 tenslotte, mooie kansen mis poes. Redding van GIJS goalie en daarmee was het einde bereikt. Dat betekende overtime na 3 minuten rust.

Schot op het goede doel helaas gehouden, omgekeerd eveneens. Weer een kans voor GIJS nog eens mis en tenslotte HOERA!!! GIJS scoorde de overwinning met een schot van Wesley Snijder, assist Zahir Hup en Thomas Krukovski, dus de eindstand werd een overwinning voor GIJS, 4-3. Dat leverde natuurlijk een luid applaus van het publiek op.

En zo kon iedereen met een goed gevoel naar huis toe. De Groningers hadden laten zien wat ze konden en waren vast gestart met ‘Zet ‘m op GIJSIES!’