Oh jé, zaterdag 1 december 2018 en er was een thuiswedstrijd in Kardinge. GIJS Groningen ontving Hijs Hokij Den Haag. Gek maar waar, al ben ik hevig voor de Gijsies, ergens zit iets dubbels, want ik ben natuurlijk een geboren Haagse. Voor de Haagse meute: ik woonde indertijd als kleutertje aan de Juliana van Stolberglaan en heb daar heerlijk op straat gespeeld. Dat kon nog in die tijd, er waren geen auto’s te bespeuren. Oh en ik had een verbeeldingsvriendje in mijn prille jaren. Ik wist dat ie ergens wonen moest, maar waar?? Dus ik klepperen aan deuren, de bel haalde ik natuurlijk nog niet, om te vragen of hij daar woonde. Tja, nooit gevonden hoor. Denk nou niet ‘dat mens is knetter’ want ik heb het allang opgegeven hoor en heb mij getroost met andere mogelijkheden.

Op de oude Hokij in de Houtrusthal dus, heb ik schaatsen geleerd, kunstrijden nota bene, maar ik ben geen ster geworden. Hoewel ik af en toe best mijn licht ergens over laat schijnen, bijvoorbeeld ijshockey. De liefde ervoor stamt uit die jonge jaren en is nooit meer overgegaan. Ik klitte aan de boarding als het vrij schaatsen voorbij was, want dan trainden er ijshockeyers. Een oom nam mij wel eens mee naar een ijshockey wedstrijd, nou dat was me toch genieten. Dus liefde roest niet, die althans niet. Haha………… En kom nou eindelijk eens ter zake!

Ok gisteravond kon ik mijn hart weer ophalen met onze Gijsies en de strijd brandde los, op het ijs bedoel ik uiteraard en figuurlijk. Dat laatste hoopte ik natuurlijk.

Het ijs moest eerst effe puckvrij gemaakt worden Na het inschaatsen pucks rapen en een ukkie scoorde nog even een doelpunt hetgeen luid applaus oogstte. De kleintjes luidden de wedstrijd in met wat vlagvertoon en vooruit met de geit! En GIJS tegen Hijs kon los. Bo Ossewaarde stond in het Groningse doel.

Van links naar rechts in de eerste periode en leuke kansen voor GIJS, mispoes en aan de verkeerde kant ging het net goed. Een straf voor Hijs bood kansen, maar PP wat doe je er mee? Noppes dus, want Hijs raakte schadevrij compleet. Bo kon wat redden. Opnieuw PP voor GIJS, van hetzelfde laken een pak, het leverde geen doelpunt op. Een Hijs bleef liggen en een GIJS straf, maar gelukkig deed Den Haag er ook niets mee. Een schot op het goede doel trof geen doelpunt. Even kreeg Bo het heel druk, maar het liep goed af. Haha, na ruim 15 minuten was het raak! Joop Uchtman scoorde 1-0, met assist van Bas Snijder en Chris van der Vossen. Opnieuw wat kansen, weer een straf GIJS, bijna SH raak, bijna helaas dus. Bijna mis en gered door de toeter.

Nog 35 seconden alvorens GIJS weer compleet was in de tweede periode. Kans mis, kans mis. Bo redde een aantal malen keurig. Een GIJSie ging richting goede doel en werd onderuitgehaald en dat betekende een penalty. Bas nam die kans en 2-0! Een volgende straf van Hijs leverde niets op, sterker nog de handel ging later de verkeerde kant op en het werd 2-1. Bo ging weer redden. Weer een ‘aanrijding’ en straf GIJS. Toch kansen en omgekeerd redde Bo links en rechts. Een kans op het goede doel mislukte, alleen onze speler verdween erin en dat leverde geen punt op. Een Gijsie kreeg 4 minuten straf. Hijs wisselde van keeper. Even later ook een straf voor Hijs, doch geen resultaat voor Gijs. De periode eindigde nota bene met 2-2.

Oeps, de dweilerd was nog niet klaar, dus even geduld. Het kon nog alle kanten op. Ik zond positieve stralen uit naar onze jongens hihi, enfin zou het helpen??? Bo redde wat er te redden viel. Hijs kon niet tellen, maar GIJS deed daar niets mee.

Den Haag liep wat later forse straffen op. Er waren pracht kansen, maar ook enge momenten. Time out voor Groningen en dat hielp zowaar. Danny Kerstholt maakte er 3-2 van, assist Rodney Kuiper en Fenno Mulder. Nauwelijks bijgekomen van dit heerlijke punt of Tim Bartels maakte er in zijn uppie 4-2 van. Daarna ging het weer straffen regenen. Nou ja niemand werd er nat van. Ook Hijs timede out en haalde de goalie eraf teneinde na een straf voor hen toch maar weer een andere keeper in het doel te kiepen. Weer hun goalie er af, maar niets hielp hen meer.

Een zo haalde GIJS de winst van 4-2 binnen. De vele toeschouwers hadden een fors schouwspel voorgeschoteld gekregen en met een plezierige afloop, althans voor GIJS natuurlijk. Een ding was zeker, wat een spanning……