Zaterdag 7 januari 2017 reed er een imposante dubbeldekker de oprit van Kardinge op waarin spelers, sponsoren, vrijwilligers naar Thialf in Heerenveen zouden worden vervoerd. En niet voor de grap, nee gewoon omdat GIJS Groningen 1 daar tegen UNIS Flyers Heerenveen diende te spelen. Nu was het mooi meegenomen dat het doorging vanwege de gladheid, waar wij gelukkig nauwelijks meer last van hadden. Dus alles ging zoals gepand. Spelers beneden, de rest boven en daarnaast werd aanzienlijk ‘natje’ binnengedragen en naar boven gebracht, alwaar het al spoedig royaal werd verstrekt.

Aangekomen bleek alles bomvol vanwege het NK op de lange baan. Het was weliswaar net afgelopen, maar dan is zoiets niet echt afgelopen begrijp je. Nu vind ik ijshockeyers altijd al flink vermomd, maar wat hier rondliep was zeer oranje en vaak heel apart en nogal eens heel wankel. Kortom feest alom. Alle restaurants waren vol of besloten en dus gesloten voor ons stumpers die toch maar even twee uren moesten stuk slaan. Dus naar buiten richting een feesttent met vreselijk veel lawaai en feestende menselijk wezens. Doof gingen wij verder door de avond. Hoewel de politie hoorden wij wel en zagen ze ook. Wat is hier nou weer??

Intussen hadden wij de tribune kunnen vinden en daar brachten de apparaten uitsluitsel, er was een pistolen paultje op de been en die had geschoten. En de politie zou nog steeds op zoek zijn naar de gewapende meneer. Wij keken schichtig om ons heen en ik hing gauw mijn das voor het GIJS embleem, want je kunt niet weten, tenslotte sprong ik er uit met mijn knal rode clubjack. Het liep los en de wedstrijd kon beginnen. Jeff Honebeeke bewaakte het Groningse doel waar hij een flinke kluif aan zou hebben, temeer daar GIJS drie spelers moest missen door blessures en ziekte.

Dan maar de eerste periode na de introductie van een enorme mascotte, een soort flyer met een duidelijke vogelkop en dat hebben niet alle Flyers laten we eerlijk zijn. Jeff kon gelijk aan de slag en hij redde een paar maal. Wel even de goede kant op, maar even later was het al raak, 1-0. Het schot op het goede doel werd gevangen. Oh nee hè, het werd 2-0. Jeff redde aan een stuk door, soms door het oog van de naald. Ter verhoging van de feestvreugde kreeg GIJS straf, en je kon er vergif op innemen het werd PP3-0. GIJS wel weer op volle ‘sterkte’ en zelfs een paar kansjes, maar verder kon Jeff weer redden. Het doel schoot voor de zoveelste keer los, dus de Black & Decker kwam er aan te pas, waardoor er weer gered kon worden. Tot het 4-0 werd. Luid hoorde ik op de tribune ‘slappe hap’, zeker een vies broodje meegenomen??? Nog eens het oog van de naald en een paar reddingen en toen HOERA 4-1, gescoord door Zahir Hup in zijn uppie. Jeff weer in de weer en pauze.

In de tweede periode verkeerde kant, goede kant inclusief kans, verkeerde kant en, en, en 5-1. Weer het bekende oog en een straf GIJS, hetgeen betekende PP 6-1. Toen kreeg toch een Flyer straf, maar ja……….PP wat doe je er mee, nou niets. Wel kon Jeff weer reddingen brengen. Er deed zich iets voor waarvan men algemeen om ons heen vond dat er gefloten had moeten worden vanwege de neus er bovenop, maar neen driewerf neen, dit betrof natuurlijk een Flyer anders was de verontwaardiging niet zo groot immers. De periode liep, na wat reddingen van Jeff en nog een kans, uit op 7-1. Pauze om bij te komen………….

De face off bij de start van de derde periode was pakkie an voor GIJS, heel effe en toen kon Jeff weer aan de bak. Heus een kans en daarna weer een miraculeuze redding van Jeff, luid applaus! Straf GIJS. Maar ja, het werd toch PP8-1 en daar kon Jeff niets aan doen. Het inmiddels bekende oog, weer straf GIJS. Toen ging ook de Flyer goalie nog uit het doel, tja dat heb je echt nodig als je pas 8-1 voor staat. Goalie weer terug in zijn hok. Knokkerij straffeloos. Maar Jeff stond zijn mannetje weer en redde dat het een lust was, betrekkelijk uiteraard. GIJS weer compleet. Een kans voor GIJS werd gehouden. Reddingen en een Gijsie kreeg een puck tegen zijn babbelaar. Tanden gesneuveld en bloed op het ijs, dus redderen. Ach en het werd 9-1 en 10-1 en weer straf voor Groningen, Flyer goalie er weer uit. En weer straf voor GIJS, maar ook Heerenveen kon er nu niets mee. Frappant, maar 11 seconden voor het einde besloot Heerenveen de wedstrijd met 11-1.

Het was natuurlijk te verwachten dat de Flyers met de overwinning naar huis, dichtbij in dit geval, zouden gaan. GIJS had de pech dat er een drietal spelers ontbraken, dat scheelde een slok op een borrel. Iedereen was het er over eens dat Jeff grandioos had gekeept, het aantal schoten dat hij had gered was niet te tellen. Pluim op je helm hoor Jeff!

Verzamelen bij de dubbeldekker en dat duurde nogal even, want niet allen konden direct de weg erheen vinden, je snapt wel…….. Tenslotte een voorspoedige terugreis achter de holle kiezen en thuis dan maar die slok genomen als troost, en wij blijven positief: volgende keer beter.