Ja het is echt waar, het grote gebeuren stond voor de deur. Oftewel het ging om het kampioenschap in de eerste divisie. De eerste wedstrijd daarvan werd gespeeld op zaterdag 10 maart 2018 in Kardinge. Gezien de plek zal iedereen wel snappen dat het gaat om GIJS Groningen 1 en de geduchte tegenstander is maar liefst UNIS Flyers Heerenveen Toekomstteam. Een echte derby dus. Er was al veel reclame gemaakt teneinde de tribune overvol te krijgen, zelfs op TV viel ik met mijn neus in de boter om mij te herinneren aan de thuiswedstrijd. De eerste van twee of zo nodig drie partijtjes. Oh, ik ben daar dan altijd zo zemelappig van, altijd op winst uit, voor GIJS uiteraard. Gemeen maar waar, ik laat geen traan om het verlies van de tegenstander. Nu heb ik altijd geleerd dat men positief moet denken en zo ging ik dan ook op pad en veroverde mij een plekje op die meer dan overvolle tribune en extra gecreëerde zit- cq staanplaatsen. Ja flink tijdig, anders kon ik het wel schudden, dus een uur tevoren kon ik nog net een zitplaatsje bekomen en dat alleen doordat een nog vroegere dame dat plekje bezet had gehouden, dus eigenlijk geen sprake van veroveren, dat heb ik laten doen. Kun je nagaan……. Zie je mij al schrijvend in de rijen staan achter de zitplaatsen en dan ook nog juichen, aanwijzingen geven……………. Nee geen gezicht. Dus zittend op naar de finale, gewapend met pen en papier, en een grote zakdoek voor de vreugdetranen. Maar eerst natuurlijk de inleiding. De ukkies gewapend met vlaggen. Een kleintje ging stoer achteruit schaatsen en kwam zo tegen het doel, een doel dat eigenlijk voor andere doeleinden bedoeld is, maar lachen natuurlijk. Gauw naar de wedstrijd, ik ben weer hevig aan het zwammen. Tom Korte bevolkte zoals te doen gebruikelijk het Groningse doel.

En daar ging de eerste periode los. De Flyers gingen er met de puck vandoor en schoten op Tom, dat hielp natuurlijk niet. Omgekeerd ook niet direct, maar na 4.34 minuutjes was het raak, Kenneth Keijzer maakte 1-0, samen met Dylan Foks. Een fractie later werd het 1-1. Oei da’s jammer vonden wij. Een straf voor GIJS bleef zonder resultaat gelukkig en zo halverwege de pot scoorde Kenneth Keijzer 2-1, assist weer DylanFoks. Tom had werk aan de winkel. Heerlijk, Joop Uchtman maakte er 3-1 van, samen met Chris van der Vossen en Danny Kerstholt. Het werd knokken geblazen. Overleg. Een straf voor GIJS, geen probleem SH 4-1, een punt van Bas Snijder, assist Kenneth Keijzer. En toen raakte de scheids op zijn ‘fluitstoel’, het regende straffen, vooral hele dikke voor GIJS. Er werd heel wat gevochten. Hevig overleg. We snapten er niet veel van, maar alles weten maakt niet gelukkig. Kansen voor GIJS en reddingen van Tom. En pauzeren.

Met grote moeite bereikten wij onze plaatsen weer, zo vreselijk druk was het. De tweede periode begon met 4 Gijsies en 5 Flyers en Tom kon gelijk redden. Vlak daarna ging het mis, PP 4-2 voor de Flyers. GIJS op volle sterkte en dat zouden ze weten ook. Danny Kerstholt scoorde 5-2, assist Daan van Fessem en Dion Kunst. Jakkes, 5-3 en dat werd effe later afgestraft door Tim Bartels, 6-3, geholpen door Romeo Stroosma en Fenno Mulder. Weer straf voor GIJS en door het oog van de naald. Maar daarna was Heerenveen de klos met straffen, overleg. Kenneth Keijzer maakte er PP 7-3 van, geassisteerd door Tim Bartels. De Friese keeper bleef even met de billen omhoog liggen, even maar en deed mij aan een kinderboekje denken ‘bij welk dier hoort deze bil’. Weer hevig overleg bij Flyer bank en scheids. Hihi, ijs is glad en de scheids bleef nauwelijks op de been, schaats bedoel ik. De Flyers wisten er 7-4 van te maken. Even later konden ze niet tellen en dus weer straf. Pauze.

Maar niet van onze plaats gekomen, want hoe zou je er fatsoenshalve weer op terecht kunnen komen in die drukte….. De Flyers waren nog niet present, en wat dachten wij???, ze durven niet meer…….. Oh nee, daar kwamen ze toch.

Nog een restje PP voor GIJS en wat doen we daar mee? Niets helaas. Maar daarom niet getreurd, even later maakte Danny Kerstholt er 8-4 van, samen met Daan van Fessem. Glijpartijen, reddingen, kansen, overleg, straffen. Dat laatste vooral volop. Weer knokkerij, geen straffen nota bene. Wel schoten geen punten. Een algehele vechtpartij, dus weer uitgebreid overleg, en maar kwekken en wij maar wachten tot de straffen er uit kwamen. Nou niet gering. Veel kansen en tenslotte PP 9-4 door Daan van Fessem, assist Bas Snijder en David Bartos. De kansen vlogen om de oren der Gijsies en dit keer weer wat met PP gedaan, 10-4 door Danny Kerstholt, geholpen door Joop Uchtman en Rodney Kuiper. En dat werd de eindstand.

Excuus voor het lange verhaal, maar het was ook een lange wedstrijd die overigens riant afliep voor GIJS, maar wel veel tijd kostte vanwege al dat overleg. Bovendien als ik eenmaal op mijn praatstoel zit……

Dan volgende week naar Heerenveen voor de tweede krachtmeting. Oh en hopelijk veel minder overleg….