Om te beginnen natuurlijk voor een iegelijk een prachtig en vooral sportief 2018. Ik ben nog net niet te laat met deze wens is mij meegedeeld, dus vandaar deze mooie inleiding op zondag 7 januari 2018. Nou meid, vertel, wat was er dan die dag? Een wedstrijd in Den Haag van ons GIJS Groningen 1 tegen Hijs Hokij Den Haag. Natuurlijk was ik daarbij met mijn eigenwijze neus vanwege de sport, maar er zit nog een kantje aan dat ritje. Effe terug in mijn geboortestad, tenslotte ben ik een echte Haagse nuf, die overigens met groot genoegen in het hoge noorden woont. Onvermijdelijk denk ik dan ook terug aan die goeie oude Hokij in de Houtrusthal, waar ik alle zondagen kunstjes moest leren en vrij mocht schaatsen. En dat niet alleen, voor het eerst kennis maakte met ijshockey, want na het vrij schaatsen werd er door die lieden getraind en dan hing ik aan de boarding, want dat was fascinerend. Een oom van mij had wel eens kaarten voor een echte wedstrijd en ik mocht dan mee…………… het is nooit meer over gegaan!

Goed, even ter zake, uiteraard was ik nu ook aanwezig en het leuke was dat mijn buurmeisje van heel vroeger er ook weer was, dit keer zelfs met haar dochter. Zodat ik mijn best had gedaan om supporters te versieren. Verder was de tribune zwaar onderbezet, maar wij juichten voor tien.

Tom Korte verdedigde het Groningse doel en hij kon geen duimen draaien.

Dan maar weer beginnen bij het begin, de eerste periode. En daar ging het gelijk de verkeerde kant op en Tom kreeg een schot te verduren, maar hij was bij de pinken en het lukte de Hagenaars/nezen niet. Even later kon hij weer zijn kunsten laten zien, dus redde hij keurig. Het goede doel werd belaagd, maar ook die keeper stond in de weg. Enfin, leuke kansen die aanvankelijk geen doel troffen, reddingen van Tom. En hoera, toen was het raak, 0-1, een doelpunt van Kevin Kuiper, geassisteerd door Danny Kerstholt en Joop Uchtman. Nota bene een straf voor GIJS, schadevrij compleet. Even later beide partijen straf, nou ja dan blijft het in evenwicht. Tom opnieuw druk in de weer. Een nare check bracht een Gijsie plat op het ijs, gelukkig krabbelde hij na even toch overeind. Om de periode leuk te besluiten wist Bas Snijder er 0-2 van te maken met behulp van David Bartos en Tom Korte, ja dat stond echt op de sheet, hoewel het kopietje niet erg goed leesbaar was, dus vergeef mij als ik raaskal.

De tweede periode begon gelijk met een schot op het goede doel, maar het lukte niet er een punt uit te slepen. Straf GIJS leverde het Haagje niets op. Toch kansen voor GIJS, compleet en toen wist Joop Uchtman 0-3 te scoren, samen met Danny Kerstholt en Kevin Kuiper. Na een leuke kans, greep Hijs de kans, 1-3. Tom kon ook nog een paar maal redden. Weer kansen GIJS, eerst mis en toen raak, 1-4, gecomponeerd door David Bartos,, assist Romeo en ? (niet leesbaar op de sheet kopie). En zo ging het door met reddingen van Tom en kansen die niet zaten. Tot Bas Snijder zijn kans zag, 1-5, Fenno Mulder en Rodney Kuiper waren de assisten. En met die stand konden we pauzeren.

Een goed begin van de derde periode, Romeo Stroosma maakte er 1-6 van, assist 68?? geen idee wie dat is en David Bartos. Meer kansen en meer reddingen van Tom, want Hijs Hokij was niet voor de poes. Het doel ging even tippelen, dus werk aan de winkel.  Wat rollebollen, wat kansen. En één kans werd een doelpunt, 1-7 gescoord door Joop Uchtman met behulp van Kevin Kuiper en Danny Kerstholt. Mooi zo, ik zag de overwinning gloren. Hijs kreeg straf, maar PP daar deden de Gijsies niets mee. Ze wachten gewoon sportief tot Hijs compleet was en een pracht schot leverde  1-8 op, geschoten door Joop Uchtman, met hulp van Tim Bartels en Fenno Mulder. Nog één schot goede doel, nog één redding van Tom en het was afgelopen.

Zo kon de terugreis aanvaard worden. Meestal zijn de heren dan wat luidruchtig, maar nu werd de overwinning min of meer in stilte genoten. Na een koude kleum stop om toch maar een frisse neus te halen, reden wij onder leiding van Karel de chauffeur op Kardinge aan met weer een overwinning op zak. Het is een van mijn, in dit geval, mooie trekjes, ik heb nooit genoeg van overwinningen die GIJS behaalt.…