De eerste play off wedstrijd van Gijs Bears Groningen tegen Hijs Hokij Den Haag werd gespeeld op zaterdag 9 maart 2013, in Kardinge vanwege het thuisvoordeel. Het lijkt wel een supermarktaanbieding. Dit voordeeltje was echter te danken aan de fraaie overwinning vorige week tegen Den Haag. Er waren velen die van het voordeeltje gebruik wilden maken, want de tribune puilde uit, voorzien van opblaasstaven of hoe die dingen ook mogen heten,  in wit en rood. Kortom het enthousiasme rees de pan uit.

Het was echter niet het enige voordeeltje. De supportersvereniging had ook een leuk cadeautje voor de leden van genoemde vereniging. Warm gedast konden zij het spektakel op het ijs gadeslaan. Duidelijk dat de supportersvereniging hen niet in de kou wilde laten staan. En nu maar hopen dat de Gijs Bears daar net zo over dachten. Niet erg gastvrij natuurlijk dat wel te doen met de Hagenaars cq –nezen, maar je moet zakelijk blijven in dit geval. Bovendien hebben zij zondag nog een kans, die ze hopelijk niet grijpen………

Trouwens, het scheelde maar een haartje of dit verhaaltje was er niet geweest. Wat was het geval? Het geval deed het niet, mij computer dus. Nu zie ik zaken wel eens meer niet in de juiste proporties, vooral wat ijshockey betreft, maar dit liep de spuigaten uit. Een hevig verwrongen beeld, dat met grote regelmaat aan en uit floepte. Moet je mij net hebben, ik ben zo’n enorme oen op technisch gebied. Als ik maar weet welke knoppen ik moet indrukken is er niets aan de hand, maar dan moeten ze het wel doen. Nee dus, paniek in de tent! Maar te elfder ure kreeg ik de juiste man te pakken (niet lachen mispunten) en hij hielp mij weer op het rechte pad (mooi dat dat nog kon). Het scherm (uit het jaar nul) bleek het eindelijk opgegeven te hebben, hij had er al een onder de arm, vanwege zijn kunde natuurlijk al vermoedend wat de troubles waren. Sorry, nu moeten jullie dus toch aan het lezen, nou  ja ……… niks moet!

Dus terzake, Tom Korte stond in het Groningse doel, Hijs deed het met een ter zake kundig vlechtje.

Leuk dat de Bears in de eerste periode gelijk de goede kant uit fietsten, trachtten te scoren maar mis, het scheelde een puck. Ze bleven het proberen, maar off side gooide roet in het eten. Nog een kans en weer een kans, maar toen moest Tom het ontgelden. Dat ging goed. Zo ging het een tijdje door. Het Haagje kreeg straf, joepie dacht ik blij, maar het leverde niets op. Een gevaarlijk momentje en eindelijk (vond ik) na precies 14 minuten scoorde Denny Kerstholt 1-0, geassisteerd door Kenneth Keijzer. Blij met een dooie mus, want Hijs trok de stand gelijk, 1-1. Mijn buuv en ik constateerden dat het een wippertje was wat de 2-1 opleverde. Zahir Hup maakte er effe gauw 2-1 van met hulp van Siem van Sluijs en Jolke Balt. Nog wat straffen, wat  meer voor Hijs dan voor de Bears en het was pauze in de sneeuw.

En zo kon de tweede periode beginnen met PP voor de Bears. Arjan Peters maakte er snel gebruik van met assistentie van Zahir Hup en Jolke Balt, 3-1. Ik leefde steeds meer op, vooral toen Danny Kerstholt er nog eens PP 4-1 van maakte, assist Kenneth Keijzer en Rodney Kuiper. Een compleet Haags team deed een aanval op Tom, maar dat werd vangpuck, tweemaal zelfs. Groningen straf zonder nadelige gevolgen, ze hadden zelfs een kans om SH te scoren, maar dat feest ging niet door. De Haagse donderstralen belaagden opnieuw Tom, maar die stond pal. Even later verwarring of hun puck toch zat, maar de fluit van scheidsmans was er eerder.

Weer de goede kant op en dat hielp, Kevin Kuiper zetten samen met Zahir Hup 5-1 op het scorebord. Nog wat werk voor Tom en het was weer pauze.

We belandden in de derde periode met een schot op het goede doel, maar ook die goalie kon vangen. Hijs probeerde ook wat, maar zoals mijn buuv opmerkte, zij vergaten te wippen. Hijs kreeg straf, want je mag de keeper niet slaan. Een mum later nog een Hagedinges naar de strafbank. Kijk en met +2 konden de Bears er wel een puntje uit slaan. Mike Groenhof maakte er 6-1 van daarbij geholpen door Ricardo Dijkema en Zahir Hup. Inmiddels had ik de heren ingefluisterd vanaf de tribune dat ik wel 7-1 wilde en dat deed Danny Kerstholt dus, assist Zahir Hup en Jolke Balt.

Hijs wisselde vlechtje in voor een andere goalie. Er vielen nog wat straffen voor Hijs, ze hookten en spearingden wat af en dat bracht (op mijn dringende verzoek) de eindstand op 8-1, een PP-tje van Reinier Holthof met assistentie van Danny Kerstholt en Kenneth Keijzer.

De Gijs Bears hadden zeer veel kansen en laten we eerlijk zijn dat hielp hen natuurlijk aan deze fraaie eindstand. Ook Hijs belaagde vaak het Groningse doel, maar Tom had als doel dat doel te verhinderen. Groningen had buitengewoon weinig straffen, slechts 2x 2 minuten, de westerlingen waren veel stouter. Heel goed gezien van de scheids, of niet soms. Mag ik ook eens iets aardigs zeggen over zo’n man! Oh, en even een kleine toelichting voor de enkeling die dat niet heeft begrepen, een wippertje, een uitvinding van een buuv, wil zeggen dat de puck over de goalie heen in het doel wordt gekeild.

Het publiek was uitzinnig van zo’n fraaie overwinning en het geknal was niet van de lucht, het leek wel oud en nieuw, maar dit was omgekeerd. Die knaldingen waren eerst nieuw en toen oud. De troep na afloop ontliep elkaar niet.

Kortom, hier is dat feestje!!!