En dan op zondag 3 maart 2019 vond de return plaats in Leeuwarden alwaar de OrangeGas Capitals Leeuwarden het weer op mochten nemen tegen GIJS Groningen. Zo, da’s even wat anders, een ritje voor de boeg. De weersverwachting was niet overweldigend, maar een kniesoor die daar op afhaakt. Ondergetekende in ieder geval niet en zo met mij nog vele anderen. Gewoon in het blik en rijden maar. Bovendien had ik gezelschap, dus babbelen was het devies. Onze Gijsies natuurlijk ook met eigen vervoer rijden. Dat is ook prima, zolang er maar op het ijs eveneens flink gereden wordt. Zoals te verwachten hadden vele Groningers zich ingescheept naar de ijshal van Liauwerd. Nu heb ik persoonlijk een oriëntatie gevoel van lik mijn vestje, dus haalde ik met behulp van mijn bijrijdster Tom in huis, nee ik moet stotteren Tom Tom, anders krijgen we misverstanden en denken jullie dat Tom met mij mee reed. Tom verdedigde weer het Groningse doel en hoe die daar gekomen is, zal mij een salamiworst zijn, zolang hij er maar in staat!

Alvorens de ijshal in te duiken, eerst nog een versnapering want we waren vroeg genoeg. Daar dook een grappige slogan op ´hup hup het malle spelerssyndroom´. Hihi, wij moesten er reuze om lachen. Ach zolang onze jongens er geen last van hebben…….

Laten we maar met de eerste periode beginnen. Een alleraardigst begin, na 53 seconden straf voor een Cap en nog een paar seconden later een doelpunt voor GIJS, dus PP 0-1 door Chris van der Vossen, assist Danny Kerstholt. De verkeerde kant eventjes, maar dat liep eerst los en toen mis, jakkes 1-1. Tom kreeg weer wat te redden. Wat vallen en opstaan, een kans dat wel. Tom kon nog wat meer redden. En toen werd het toch 2-1, ik snikte het bijna uit…… Tom redde en redde opnieuw, echt waar. Een schot op het goede doel werd gehouden en zo verder. Oei en straf voor GIJS, als dat maar goed ging. En dat ging goed, beter nog, een schot van David Bartos, assist Danny Kerstholt en op het bord 2-2 SH ook nog. Verder nog kansen en we snelden naar de pauze.

Dan de tweede periode maar. Wel kansen en wel reddingen van Tom. Zal je alles afzakken………. na 32 seconden toch 3-2 voor de Caps. Maar daarom niet getreurd heeft Joop Uchtman vast gedacht en scoorde PP 3-3, assist Chris van der Vossen. Wat straffen voor beiden partijen en dat resulteerde in PP 4-3 voor de Caps. Enge momenten voor een eenvoudig huisvrouwtje, want het ging maar net goed en nog eens. Redding van Tom en hoera, daar kwam de gelijkmaker, Romeo Stroosma maakte het punt, 4-4, assist Fenno Mulder. Weer pauze en het kon nog alle kanten op constateerden wij geschrokken.

De derde periode begon hoopgevend, want na 37 seconden al een pracht schot op het goede doel, helaas gehouden. Een straf voor de Caps leverde niets op, kansen, missers en een fluit van de scheids onderbrak een stevige aanval van GIJS. Even later doel weg en vechten. Ernstig overleg volgde en ik maar denken ‘schiet nou op’ want ik ben een ongeduldig typje. Enfin, het regende straffen en dat ging zo door voor beide teams. Reddingen van Tom, maar ook aan de andere kant en dat vonden we minder leuk. GIJS probeerde SH nog wat te fiksen, maar dat schot werd gehouden. Echter 31 seconden voor het einde bracht Bas Snijder GIJS toch tot de overwinning, 4-5 met assist van David Bartos.

Wij waren als supporters wel wat verbaasd over het grote verschil met de wedstrijd in Kardinge. De Gijsies gingen van een riante thuisoverwinning 10-0 moeizaam naar een nipte overwinning 4-5 in Leeuwarden. Hoe dan ook het venijn zat in de staart….