Geen winter, geen ijs. Het alternatief is (G)IJS. Via Jacob van Gelder kwamen we in contact met de Groninger IJshockey Stichting. En dan kun je een bezoekje aan een wedstrijd niet afslaan. De laatste keer dat ik ijshockey gezien heb in Kardinge heb betrof een internationale priksleeijshockeywedstrijd. GIJS, dan denk ik aan dat ene tricot dat ik eens gedragen heb.

Er was een ludieke actie van de handelsvereniging Peize dat in de winter zaalvoetbalde en die ene keer in ijshockeytenue kwam, met als sponsor Lada van wijlen Jan Giezen. Inmiddels heb ik drie wedstrijden van GIJS gezien, voor en tijdens de play-off. In de reguliere competitie waren de tegenstanders Smoke Eaters Geleen en Tilburg Trappers. En onlangs kwam Amsterdam Tigers op bezoek. En dan hebben we het over de halve finale. Vooraf kun je uitleg krijgen over het spel. Soms zit het zaaltje stampvol, dit keer zijn er een man of vijf. Voorzitter Jacob van Gelder vertelt het fraai. Dat je bij het vermaarde puckspel prijzen kunt winnen als een weekend Eelde, waar hij woont. Bij binnenkomst in de ijshockeyhal (nadat je eerst langs de vaste altijd goedgemutste kaartencontroleur moet) stuit je meteen op een gehaktballentent. Met zomerse  muziek op de achtergrond denk je niet meteen aan schaatsen.

Groningen-Amsterdam, dat is anders dan Groningen Ajax Amsterdam. Veel gemoedelijker. Bij de weinige wc’s moet je in de rij staan. En daar staat ook een Amsterdammer, compleet in tenue. ‘Je mot een nummertje trekken’, krijgt hij te horen van een kompaan. Dat is wat anders dan de Groningers uit te schelden voor ‘boeren’.  Supporters van beide kampen lopen gewoon door elkaar. Aan de statafels wordt flink gedronken, maar de harde kern van GIJS is nooit vervelend. Ze maken slechts lawaai met hun trommel. Een bezoek aan GIJS heeft iets kneuterigs en daarom zo leuk. Stoelen hebben geen nummers, maar ook geen rugleuning. De VIP-tent is een klein onderkomen, waar een hoge stoel staat, waardoor je een luxe uitzicht hebt. De koffiejuffrouw ernaast zingt erbij. Llefde voor GIJSsies. Voorzitter Van Gelder loopt zich een slag in de rondte; is overal en nergens. De Eeldenaar doet veel voor de club. Hij probeert oude tijden (GIJS in het Stadspark) te doen herleven en slaagt daar aardig in.

Ook tegen Amsterdam is de tribune goed bezet (725 toeschouwers).  De sfeer zit er dit keer niet zo in, dat heeft ook te maken met de eerdere wedstrijd in Amsterdam die in 5-1 eindigde. Alleen in de eerste periode houdt GIJS stand, maar zakt daarna door het ijs. In de VIP-tent wordt het steeds drukker en is de sfeer gezellig. En uiteraard hebben we meegedaan aan het puckspel. Maar dan begeef je je letterlijk op glad ijs, want de puck die zo dicht mogelijk bij de middenstip moet eindigen, vliegt de cirkel uit. Weer geen weekendje Eelde. Maar wel weer een kostelijk avondje GIJS gehad.