Wij schrijven zaterdag 4 februari 2017 en toen tuften wij met Patrick aan het stuur per bus naar het buitenland. Nu is het zo dat je niet heel erg buitenland voelt als je bijvoorbeeld naar Antwerpen gaat, ze spreken daar min of meer onze moerstaal. Nee, GIJS 1 moest naar Liège, een gewoon mens zegt Luik, om het op te nemen tegen Bulldogs Liège, en soort Fransozen dus.

Een voorspoedige reis met een kleine dissonant, want er bleek op een gegeven moment geen stroom te zijn. Nou ja dan niet, dacht ik lichtzinnig. Echter dan kon het meegebrachte voedsel niet opgewarmd worden. De chauffeur ging bellen om hulp. Hij moest allerlei knoppen indrukken en tenslotte vond hij de juiste. Hoera warm voedsel.

Vanwege de tijden die de goede man moest/mocht of zo iets, rijden, diende er een stop van een half uur te worden gemaakt en dat in de regen en vele peuken. Maar daarom niet getreurd, wij kwamen keurig op tijd in Liège (hihi) na een forse stadsrit. Een hele heisa dus. Maar het kon nog erger, veel erger! De fraaie ijshal vindt zich ergens in een smal straatje in het centrum en de parkeerplaats voor max. twee bussen was bezet door diverse gewone auto’s, terwijl er toch een bord stond waarop dat verboden was. Politie erbij, bekeuringen uitgedeeld, maar ja waar waren de chauffeurs der vehikels? Enigen waren uitgeshopt, maar een paar bleven staan. Dus paste onze bus nog steeds niet. Er kwam een sleepwagen teneinde de restanten te verwijderen. Een eigenaar kwam net op tijd en toen bleek onze bus precies te passen.

Daar wij tijd zat over hadden gingen een andere dame en ondergetekende maar even het enorme winkelcentrum naast de ijsbaan in. Ik heb wel staan zwijmelen voor de tassen, maar ik ben sterk geweest. Ach tenslotte heb ik er al drieduizend.

Op naar de tribune, inschaatsen gezien en het werk van de zamboni. Nou ja, halverwege verdween ie. Droog dweilen heeft inderdaad geen zin. Even later terug en de baan verder nat. Er doemden nog een paar noordelijke supporters op en dat geeft steun nietwaar. Ik mocht geen namen noemen…………

Er ontbraken bij GIJS een paar spelers door o.a. inspringen, figuurlijk natuurlijk, bij GIJS 2 teneinde de play off kans te vergroten. Heeft niet geholpen hoorde ik later.

Na deze hevige inleiding, die je gerust mag overslaan, de wedstrijd eindelijk. Nou ja logisch Luik is heel ver rijden, dus krijg je dat.

Tom Korte verdedigde het Groningse doel.

De eerste periode dan maar. Oh lieve hemel, wat gebeurde hier….. echt waar, na 23 seconden 1-0 voor Liège, na 50 seconden 2-0. De twee minuten waren nog niet vol en 3-0. Mij zakte alles af, maar dat zag gelukkig niemand. Er dreigden nog meer enge momenten, maar ook wel een paar kansen. We merkten al gauw dat er wat wonderlijk gefloten werd. Offside kon geen offside zijn werd mij uitgelegd. Na ruim 7 minuten werd het 4-0. Ik voorzag een drama………… Maar toen redde Marek Holy in ieder geval de eer met assist van David Bartos, 4-1. Tom redde en redde enzo verder. De straffen begonnen te verschijnen, een boel voor GIJS en een forse voor Luik, de jongeman mocht douchen + 5 minuten. Nou ja SH kan ook vond men, dus dan maar 5-1. Het lukte ook nog 6-1. Denk nou niet dat Tom niets deed, in tegendeel, hij redde aan een stuk door met af en toe een pechje. Gelukkig wist Zahir Hup nog 6-2 te scoren, samen met Jari Hiemstra.

In de tweede periode ging Luik er weer met de puck vandoor, dus redden maar voor Tom. Weer straf Groningen, wij vonden het niet terecht. Luik wel natuurlijk en maakte er PP 7-2 van. Na vele reddingen werd het 8-2. Een kansje meer niet, en 9-2. Weer wat kansen, weer wat net niet en alweer straf GIJS.

Op naar de derde periode na een dweil met onderbreking, zelfde euvel haha. Tom kreeg het weer druk en redde wat er te redden viel. Een pracht kans en nog een, slechts wat geklungel en wat geluk. En toen warempel huppie daar ging Zahir Hup op 9-3 af in zijn uppie. Het kon niet op, was dit de ommekeer???? Nog geen minuut later 9-4 van Joey de Jong, assist Zahir Hup. Helaas straf Groningen, volgens mijn omstanders sloeg die als een tang op een varken of woorden van gelijk strekking. Schadevrij compleet. Oh 10-4 kan ook. Vele reddingen van Tom volgden. Weer straf GIJS en daarmee sloten de Bulldogs, want zo heten de Liègenaren eigenlijk, de wedstrijd af met PP 11-4 slechts 7 seconden voor de eindtoeter.

Over toeters gesproken, er werden geen doelpunten cq straffen omgeroepen, maar gelukkig dook ik vanochtend gelijk op de sheet op internet.

Tja, dat was me een desillusie, hoewel winst niet voor de hand had gelegen. Tom heeft onvoorstelbaar veel reddingen gepleegd, maar tegen deze overmacht was geen kruid gewassen.

Na een voorspoedig zeer vlotte terugreis zonder stops behalve dan het uitladen van wat spelers, want de chauffeur moest rekening houden met zijn reistijden of hoe dat heten mag, arriveerden wij bij Kardinge. Daar mogen de heren vanavond hun kunsten weer vertonen en wel tegen Tilburg Trappers Toekomstteam. Komt allen tesamen in Kardinge en Gijsies vertoon je kunsten! Hopelijk uitgerust van effe in het buitenland.