De ijsbaan ging weer open op zaterdag 12 september 2015. Nu had ondergetekende net die dag een jubileum te vieren. Nee, niet die van mijn 100ste verjaardag, maar van onze plaatselijke volleybalclub. Zelfs die jubileren wel eens namelijk. Enfin ik rukte mij los van het gezamenlijke diner teneinde dat fraaie ijs te bewonderen en vooral te ruiken. Altijd heb ik gedacht dat ik een eenling was met dat ruiken van ijs. Echt waar ik kan het ruiken, maar dat is al jaren geen geheim. Laat ik nu in gesprek raken met een andere dame die mij onomwonden meedeelde dat ze zo blij was weer ijs te ruiken. Van verbazing zakte ik bijna door het ijs waar ik niet op stond, want ik was geen uitzondering meer. Nu heb je hazelaars, perelaars en dus nu ook neuselaars of laten we zeggen snuffelaars! Laten anderen met dezelfde ervaring zich vooral melden, dan richten we een neus- of snuffelvereniging op!

Ter verhoging van de feestvreugde vond er op zaterdag 19 september 2015 een oefenwedstrijd plaats in Kardinge van de helden van GIJS tegen U19 van Unis Flyers Heerenveen. Dus wat dacht je? Ik zat op de tribune, geen ontkomen aan en gewapend met pen en papier! Links en rechts in het dorp heb ik lopen snoeven hierover en verkondigd dat het gratis is. Dat kan een duivels sterk argument zijn voor een rechtgeaarde Nederlander, dus wie weet en zo stapte ik verwachtingsvol de ijsbaan binnen. En de tribune was uitstekend gevuld!

De heren Groenhof, Oosterhof en Steenstra hanteerden de karwats waar nodig. Stefan Vespa beheerde het Groningse doel. Zo was alles gereed voor de eerste aftrap of hoe dat heten mag bij ijshockey.

De eerste periode. GIJS ging er gelijk met de puck vandoor, hetgeen ik toe kon juichen. Er werd wat geschoten op het goede doel en na bijna vier minuten zat ie, gescoord door Sebastiaan Snijder (verder te noemen Sebas). De assisten vermeld ik niet, ik zal dat in de slotfase toelichten.

Schrik ik me tot het apezuur, 17 seconden later maken de Flyers er 1-1 van. Oh je….

Weer een paar goede pogingen van GIJS, maar mispoes en gevangen. Even een saillant detail, de Muppets stonden achter mij hoorde ik op de tribune zeggen. Leuk dat die ook kwamen kijken!

De Friezen probeerden wat terug te doen, maar Stefan stond hen dat niet toe. Sterker nog het werd 2-1, David Bartos was de dader. Nog meer kansen. De Flyerse keeper ging onderuit, doch een slokje water deed hem goed. Het werd 3-1, in het goede doel geschoten door Bouke Renze ten Hoeve. Wat rollebollen, de verkeerde kant op, retour en 4-1, Zahir Hup was de schieter. Even richting ‘ons’ doel, maar nee hoor Stefan stond in de weg. Het werd daarentegen wel 5-1, weer Zahir zijn pakkie an. Ik schrok me suf toen ik Stefan uit zijn doel zag gaan. Mijn buuv lachte zich suf omdat ik het weer eens niet begreep. Kortom een Flyer kreeg straf en dat werkte, PP 7-1 door Bouke, prachtig om het hoekje erin. En nog eens een hoekje genomen maar nu aan de andere kant, 8-1 en dat deed Sebas. De Gijsies kregen er niet genoeg van, 9-1 door Zahir. Een redding van de Flyerse keeper, zelfs een poging die door Stefan gered werd en toen 10-1 weer door Sebas. De periode werd besloten met 11-1 weer Sebas en een wandelend doel want die keeper maakte er een glijpartij van.

In de tweede periode zagen wij David Bartos in de kleren in de bank staan, wij bezorgd natuurlijk maar niemand wist waarom. Nota bene een aanval op het Groningse doel en nog een, maar tweemaal gered. De goede kant lukte ook niet direct, maar na drie minuten was het raak, 12-1 Mike Groenhof was de componist. Weer een straf voor een Flyer en een fractie later moest ook een Gijsie brommen. Beiden raakten schadevrij compleet. Kansen te over, maar er kwam geen punt uit. De Flyers bleken niet te kunnen tellen, dus straf. Tenslotte wist Fenno Mulder er 13-1 van te maken. Wij mochten weer pauzeren.

Zijn ze nou van de pot gerukt, vliegen die Flyers in de derde periode gelijk op Stefan af. Niet dat het lukte, dat niet. Omgekeerd ging beter, het werd 14-1 met inzet van Danny Kerstholt. Even een retourtje zonder schade en dan volgde 15-1 op naam van Serbas. Toch kreeg Stefan ook wel wat te doen. De Flyers hadden mogelijk stevig op de helm gekregen en deden er een schepje boven op, niet op de helm natuurlijk maar op het ijs. Nog een straf voor de tegenpartij. De Friese keeper ging er nog een paar keer bij liggen, maar voorkwam wel meer ellende.

Tja de eindstand kwam op 15-1 hetgeen natuurlijk een riante overwinning is voor GIJS. Wel vond ik persoonlijk dat de Flyers de tweede en derde periode wat beter uit de verf kwamen, de gang van de punten geeft dat wel aan.

En wat betreft die assisten, jullie begrijpen wel dat het een eindeloos verhaal zou worden als ik die in de tekst had vermeld. Daarom nu nog even recht gedaan aan die belangrijke jongelui:

Mike Groenhof (2x), Dasvid Bartos (2x), Sebastiaan Snijder (1x), Fenno Mulder (2x), Danny Kerstholt (3x), Wesley Timmermans (1x), Dion Kunst (1x), Tim Bartels (1x), Jasper Huizenga (1x), Dante Latumakulita (1x). Mocht ik er nog een vergeten zijn, mijn nederige excuses, maar ik had ook zoveel te schrijven………..

En nu maar hopen dat een goed begin inderdaad het halve werk is. Dus ga zo verder heren der schepping (van doelpunten enzo).