Want het was feest op zaterdag 13 december 2014. Er was een jarige en dat moet je vieren. GIJS was jarig, 45 jaar geworden, dus hollend naar de tweede jeugd. Zo gaat dat toch bij mannen? Ik neem gemakshalve maar aan dat GIJS manlijk is, hoewel…….. nou ja, laamaa.

De hele dag feestelijk gedoe natuurlijk, herinneringen ophalen, de toekomst bespreken, oude bekenden ontmoeten. Daarnaast was er wat te zien, namelijk hoe GIJS op dit moment bezig is. GIJS traint de jeugd op alle niveaus, van opleidingsteam tot onder 17 jaar, de pubers dus. Ook de ‘bijna middelbare’ leeftijden kunnen kunstjes laten zien, alleen daar was zaterdag geen tijd voor en niet te vergeten tussen servet en tafellaken vliegen de 1e divisie-sterren over het gladde ijs. Die konden bewonderd worden in de avonduurtjes, want de competitie gaat natuurlijk gewoon door, de plicht gaat als het ware voor het meisje. Dus waren de Red Eagles uit ’s-Hertogenbosch in de bus gekropen teneinde de degens, figuurlijk natuurlijk, te kruisen met GIJS Groningen 1. Ik hoopte dan uiteraard op een forse winst voor GIJS, want dat is heus een aardige jongen en het maakt het feestje extra feestelijk. Het is ook zo’n tijd van vrede op aarde en iets met welbehagen, dus moeten ze wel winnen om dat welbehagen te ervaren.

Maar goed, ik sta nu maar even stil bij die wedstrijd, want waar liep dat op uit??

Doelbewust stond Jeff Honebeeke in het Groningse doel.

De aankondiging der spelers werd verlicht met een lichtshow om het vooral feestelijk te houden. Daarna was de feestelijk ‘aftrap’ en het spul kon beginnen in de eerste periode. Nu heb ik een ander idee bij feestelijk, maar na krap een minuut kreeg GIJS al straf en om de feestvreugde te verminderen nog eens een hele dikke na weer ruim zo’n minuut. De brave borsten overleefden deze narigheid probleemloos en dat gaf de burger moed. Beeldige kansen verhoogden de feestvreugde, anderzijds moest Jeff ook wel aan de slag zo af en toe. Kortom, ik was er nog niet rustig op. Het werd een stuk feestelijker toen Danny Kerstholt 1-0 op het bord zette, geassisteerd door Kenneth Keijzer en Kevin Kuiper. Er bleek meer in de lucht te zitten, want nog geen twee minuten later werd het 2-0, een doelpunt van Sebastiaan Snijder met een aangevertje van Rodney Kuiper. Een Eagle kreeg straf, heel feestelijk, GIJS schoot op de paal en dat helpt niet.

We mochten pauzeren.

De tweede periode begon niet zo jofel, hoewel er wel leuke kansen voor de Groningers waren, zat mijn hart af en toe in mijn keel. De gasten hadden er een dikke vijf minuten voor nodig om tot 2-1 te komen. Gatsie. Jeff bleef redden. De Eagles kregen wat straffen en dat bracht kansen en daar bleef het bij. Heel sportief wachtte GIJS tot de vijand weer compleet was en toen kwam het verlossende schot, 3-1, alweer gescoord door Danny Kerstholt met assist van Wesley Timmermans. Straf voor een Eagle en weer een mooie kans. In de herhaling, Eagles eerst compleet en daar kwam de 4-1, Sebasitaan Snijder kreeg het punt op zijn naam, assist Mike Groenhof en Rodney Kuiper. Er brak een rel uit, die vorstelijk bestraft werd.

Alles raakte schadevrij compleet. Rodney Kuiper kon het niet laten er 5-1 van te maken, met behulp van David Bartos en Fenno Mulder. Hetgeen ik heel feestelijk vond. Er werd nog een poging gedaan de stand te verhogen, doch de Bossche keeper stond in de weg.

In feeststemming doken wij de kou in om te pauzeren met rooksignalen.

De derde periode dan maar. En bijna zat ie, helaas bijna. Jeff kon weer wat redden. De gasten schoten op de paal, dan sta je toch mooi voor paal. En daar ging GIJS weer, ja ja, nee nee, het lukte niet. Opnieuw een opstootje, GIJS straf en dat snapte ik niet helemaal. Ik vond een Eagle ook stout, maar ja wie ben ik……

Mooie kansen afgewisseld met enige momenten. Ach wat heet eng, het kon eigenlijk niet meer stuk, maar ik wil altijd meer, voor GIJS dan. Mooi dat een Eagle straf kreeg en Kevin Kuiper daar gepast gebruik van maakte, dus PP 6-1, assist David Bartos en Danny Kerstholt.

Nog een kansje, alweer die paal in de weg. Jeff mocht nog een keer redden en dat was het.

Joelen en juichen en gieren en brullen, want het was toch een fraaie overwinning. Tralala, tralalie, jubelde ik, effe wat gejat van de smurfen, want het was een feestje bij een feestje!