Zaterdag 5 november 2016 en op naar Den Bosch. GIJS Groningen 1 was de gast van Red Eagles ’s-Hertogenbosch, dus in de bus en karren maar. Zoete lieve Gerritje ging niet mee, want die staat zo stil als een standbeeld in Den Bosch tegenwoordig en daar heb je niets aan op het ijs. Bovendien zij staat niet alleen, ja het is een zij, doch in gezelschap van een haan, dus zij kan dan onmogelijk in het team der Eagles zitten, …………hoewel het idee is nog zo gek niet bij nader inzien.

Enfin, goed gemutst met de bus, voorspoedig en babbelend op pad. De gebruikelijke stops en wat ik al vreesde, veel te vroeg in Oeteldonk of Den Bosch, want Oeteldonk zou niet heel Den Bosch omvatten heb ik mij wijs laten maken. Doet er niet toe, de tijd werd stuk geslagen, zonde hoor op mijn oude dag. Maar daar er nog meer noorderlingen waren, ging het er genoeglijk aan toe en werd de pil verguld. Na wat moed ingedronken te hebben, plaats genomen op de tribune, waar ruimte genoeg was. Nog een stukje inschaatsen gezien, de dweil er over en vervolgens kon het feest beginnen. Tja of het een feest zou worden wisten we nog niet, maar hoopten we wel natuurlijk, want dit was de eerste wedstrijd van de echte competitie. Die Beker, nou ja, da’s niet echt.

Oh voor ik het vergeet, hedenavond gewapend met knuffels naar Kardinge, denk er om. Kwart over zes de laatste Beker wedstrijd incl. knuffels op het ijs.

Tom Korte zou in Den Bosch zijn aandeel leveren in het Groningse doel.

Tenslotte in de eerste periode beland en het heen en weer gedoe begon van harte. Aha, de goede kant en zou het echt waar zijn? Zat ie? Nee zei scheidsmans. Nog wat schoten op het goede doel, dus het leek de goede kant op te gaan. Een Eagle kreeg straf, goed gezien jochie! PP doe er wat mee……….. nee! Ook GIJS kreeg straf zo’n zes minuten later, foei hooking mag niet. Toch een schot op het goede doel trof geen doel. Omgekeerd,Tom redde en nog eens en weer. Schadevrij compleet. Maar de Groningse jongeman mocht zowat gelijk weer gaan zitten, zelfde overtreding. Dan zal je toch alles afzakken. Gelukkig wisten de Eagles ook niet wat te doen met PP, dus dat zat mee. Het werd vanzelf pauze en nog steeds 0-0. Nou ja het kan erger.

Nu meende men al of niet terecht, dat er nog meer moed moest worden ingedronken en onderweg naar de tribune werd ik figuurlijk aan de jas getrokken, want er stond nog een heel glas voor mij klaar. Wat doe je dan? Proost en moed indrinken maar.

Of dat hielp in de tweede periode?

Van de goede naar de verkeerde kant. Even ging Tom uit het doel, waarom was mij onwetende onduidelijk, even later stond ie er weer in gelukkig. Ik hou niet van lege doelen tenzij het van de ‘vijand’ is. Een stomme actie van GIJS (heb ik niet zelf bedacht hoor) liep gelukkig goed af. Wat erger was, Den Bosch scoorde even later maar liefst 1-0. Straf voor GIJS en nog een straf voor de Eagles, maar niets mocht baten. De straf voor Groningen liep met een sisser af. Die voor Den Bosch ook, maar daar kijk je anders naar hè. Leuke kansen, mooie reddingen en pauzeren maar weer.

Het was niet nodig weer moed in te drinken, ik had nog zat, moed bedoel ik. Hoop doet leven immers.

Beide teams hadden nog een restje straf, de Eagles ietsje meer. Maar alles raakte compleet zonder brokken. Tom redde weer. Er vielen weer straffen links en rechts o.a. om knokkerij. En je gelooft het niet, jawel even later, Zahir Hup luisterde naar mijn indringende oproep ‘PP doe er wat mee’, hij maakte er 1-1 van in zijn uppie. En Tom, hij redde door. De kansen bleven ook komen. Ik dacht hardop ‘zet ‘m op witte muizen’! Nou ja bijna. Opnieuw schoten op het goede doel, een straf voor GIJS liep goed af. En toen, en toen……… schoot David Bartos in het goede doel met als hulpje Fenno Mulder, hoera 1-2!!!! Prompt vroeg Den Bosch een time out, zo waren ze geschrokken. Het spel ging verder, dan met kansen, dan met reddingen van Tom. Oh maar nu wilde Groningen ook wel een time out. Na zinvolle instructies kon het feest weer door. Oh, als er nog een puntje bij zou kunnen……….. nou ja bijna. Weer straf GIJS, de goalie der Eagles ging er zelfs uit, doch die 10 seconden kwamen de Gijsies goed door.

Zo, binnen is binnen. De eerste wedstrijd van de reguliere competitie en een goed begin is het halve werk, de overwinning is daar. Het was loei spannend. Na een voorspoedige thuisreis kon iedereen tevreden naar het warme nest.

De kop is er af en hoe!