Dat was me het dagje wel. Een en al spanning en dat voor een oude dame…. Dat dagje was dus zaterdag 17 maart 2018. Eerst ’s middags om vier uur in Heerenveen teneinde de prestaties en hopelijk goede resultaten van GIJS Groningen 1 tegen UNIS Flyers Heerenveen Toekomstteam gade te slaan aldaar en toen hopla in het blik, want ik had beloofd GIJS 5 ’s avonds te verslaan, ja op papier hoor. Zij hadden eveneens de kans om kampioen te worden. En wat je belooft moet je doen immers. Ik hoopte natuurlijk van harte dat ik wind mee zou hebben, want de storm gierde om mijn pand en slingerend reed ik naar het buitenland.

Ook GIJS moest uiteraard de wind mee hebben, vandaar dat ik met overgave aanmoedigde en joelde en juichte. Een enkele keer gleed mij ‘truffel’ over de tong, maar dan hadden ze het er ook naar gemaakt.

Het leek er op dat er meer Groninger supporters waren dan Friese, in ieder geval hadden de Groningers er wel wat voor over dus. De trommelaars e.d. waren oorverdovend. Een dame reikte oordopjes uit, heel sociaal.

Mij werd verteld, het Groningse devies was ‘vreet ze op’. Het Friese doel raakte in een stevige mistvlaag zodat het doel amper zichtbaar bleef. De keeper kon zo niets zien, echter een slimme dame merkte op, dat GIJS zo het doel ook niet kon vinden. Tja alles heeft twee kanten. Doch de mist trok op.

Tom Korte mocht het doel van Groningen weer verdedigen.

Oei, gelijk de verkeerde kant op in de eerste periode. Na goed een halve minuut straf voor een Flyer, nog geen minuut later mocht ook een Gijsie zitten. Geen probleem vier tegen vier kan ook en Danny Kerstholt scoorde 0-1, assist Rodney Kuiper en Dylan Foks. Maar ook Tom mocht aan de slag, hij sneuvelde, het doel tippelde, maar alles kwam recht. Kansen die niets opleverden, tot het wel lukte. David Bartos maakte 0-2, geholpen door Dylan Foks en Romeo Stroosma. Nog flink wat straffen, flink wat reddingen, flink wat kansen. Tom ging effe uit zijn doel en oei………. nee het ging goed. Het feest ging door tot aan de pauze.

In de tweede periode nog 1 seconde PP voor de Friezen, dat liep goed af haha. Het zelfde verhaal weer kansen, weer reddingen. Een reuze spanning voor het publiek. Ja en toen ging het mis, het werd 1-2. Nog geen halve minuut later 2-2. Een pracht kans voor GIJS werd gemist. Echter Chris van der Vossen deed er wat aan 2-3, assist Tim Bartels. Tom weer redden, wat onenigheid op het gladde vlak. Een pracht kans, maar te hoog gewipt. Toen vond David Bartos het welletjes en scoorde 2-4, assist Dylan Foks en Dion Kunst. Een vechtpartijtje leverde straffen aan beide zijden op. Toen alles weer compleet was, 2-5 door een schot van Jasper Huizenga, geassisteerd door David Bartos en Dylan Foks. Nog meer kansen, en weer reddingen van Tom en zo naderde het einde van periode twee.

De derde periode moest uiteraard de beslissing brengen. Het zelfde liedje, kansen, reddingen, wat ‘gestoei’ op het ijs, wat straf. Hèhè, de periode was al half om toen Bas Snijder 2-6 scoorde, assist Kenneth Keijzer. De Flyers probeerden wat, maar verder dan proberen lukte niet. Tot straf voor een Flyer, toen zagen ze kans SH 3-6 te scoren. Haha, dit keer wist GIJS wat te doen met PP, jawel PP 3-7, een punt van Kenneth Keijzer met hulp van Joop Uchtman en Chris van der Vossen. Flyers wel weer op volle kracht natuurlijk. Een GIJS speler gevloerd en overeind. Even later 3-8 door Dion Kunst, assist David Bartos en Rodney Kuiper. De periode werd afgesloten met een stand van 3-9, gescoord door Bas Snijder, assist Jasper Huizenga. Wij joelden nog ‘tien, tien, tien’, maar dat lukte niet meer.

En met deze overtuigende stand werd GIJS Groningen 1 kampioen van Nederland. De uitreiking der medailles en de bekroning door middel van de beker was een feit. Foto’s werden genomen, gejuich alom, de kampioen was geboren.