Een weekend zonder ijshockey is als een ei zonder zout. Nou daar moet ik niet aan denken, dus doe ik dat ook niet. Zaterdag 19 december 2015 speelde GIJS Groningen U17 in het eigen huis tegen Smoke Eaters Geleen U17. Een hele reis voor laatst genoemde, ik was er sneller. Zij hadden dan ook een busje dat zo kwam.

Er zat niet zo veel publiek op de tribune, maar wat er zat of stond was luid en duidelijk aanwezig, zodat er aan aanwijzingen genoeg te verhapstukken waren. Ook mijn buurvrouw en ik deden daaraan met overgave mee, doch van veel bescheidener volume.

Om kort te gaan, Jari Nol stond in het Groningse doel de boel te bewaken. De wedstrijd begon met een minuut stilte, en schande over mij, het is mij ontgaan waarom, doch om vast een droeve reden.

De eerste periode dan maar. Geleen ging er aanvankelijk met de puck vandoor, maar dat duurde niet lang. Het werd het bekende heen en weertje. Mooie kansen afgewisseld met het belagen van het Groningse doel. Geleen kreeg straf hetgeen resulteerde in kans op kans en mis op mis. Een pracht kans zelfs mis. Er werd wat ego getript en da’s jammer. Geleen compleet en toen een kans waarvan wij ons afvroegen ‘hoe mooi moet je kans zijn’. De paal was ook raak, aan de goede kant hè. Jari mocht eveneens een steentje bijdragen. En toen eindelijk 1-0, een doelpunt van Damian Groenhof, geassisteerd door Sophie Smid. En hoera: 2-0, nu door Guy Kunst met behulp van Joop Uchtman. Omgekeerd werd er gered. Straf voor GIJS, compleet zonder schade. Een Eater haakte pootje en dat is foei, dus straf. Weer een schot, maar ja je kunt niet door de keeper heen. Kansen en reddingen en pauze.

Expres bleef ik wat langer dan 3 minuten weg, want de ervaring leert dat ‘onze’ kant dan gaat scoren in de tweede periode. Ook dat was mis poes. Ik zag nog net op tijd een redding van de tegenpartij. Geleen verdiende weer straf maar dat hielp niet. Wel kregen de heren onenigheid op het ijs. Er werd wat gewriemeld rond de puck, tenslotte pakte scheids hem maar. Een tijdje later alweer straf voor een Eater en dat bracht PP 3-0 door Joop Uchtman, assist Guy Kunst en ?. Joop kreeg de smaak te pakken, 4-0, Maree Dijkema assisteerde dit keer. Wat afwisseling, goede kant, verkeerde kant, reddingen, straffen, kansen. Tja en toen en toen, redde Geleen in ieder geval de eer, 4-1. Grote pauze om bij te komen van de schrik.

In de derde periode het zelfde liedje, reddingen en kansen. Er moet meer gewipt worden, merkte buuv voor de zoveelste keer op. Niet in het handje die puck, dan maak je het ze veel te makkelijk. Geleen kreeg weer straf en of het nu een PP doelpunt was of net toen ze compleet waren, ik weet het echt niet. Wat ik wel weet, het werd 5-1, gescoord door Joop Uchtman, met hulp van Wesley Zoutman. GIJS kreeg straf en dat bracht Geleen 5-2. Even kreeg geen van beiden een poot aan de grond, maar toen bijna en effe later raak, 6-2 alweer van Joop, assist Maree en Guy. Jari mocht ook wat redden en dat deed ie. Geleen kreeg straf voor kicking als ik het goed heb verstaan, in ieder geval was de straf 5 hele minuten. Logisch dan maak je er PP 7-2 van vond Damian Groenhof, de assisten konden wij niet verstaan, maar ze waren er wel! Het werd PP 8-2 door Maree, samen met Guy en Joop. Geleen kreeg nog meer straf erbij. Ok, dan PP 9-2 door dezelfde dame en heren. Geleen bleef straffen innen, dus alweer PP 10-2, Guy maakte dit punt, de hulpjes ontgingen mij en mijn buuv. Toen kregen we de slappe lach, want bij een aanval op het Groningse doel wilde een Gijsie een doelpunt voorkomen, waardoor de puck juist in het eigen doel floepte, hihi 10-3. Nou ja het kon wel lijden immers. Een Eater werkte nog een eigen speler tegen de grond, alles liep goed af. Een flinke aanloop naar 11-3 door Guy, assist Joop. Nog wat kansen en wat bakkeleien en het was einde verhaal.

Nou dat is toch een fraaie overwinning. Ik had eigenlijk al eerder thuis willen zijn, maar nok nou maar eens af als de tegenpartij zo leuk wordt ingemaakt. Dat is toch genieten, althans voor een op winst belust tiepje als ondergetekende. In mijn haast om overstromingen thuis te voorkomen door het te laat uitlaten van mijn harig monster, heb ik het geklap niet afgewacht en wel mijn omgeving de opdracht gegeven voor twee te klappen. Alsnog hierbij applaus voor U17.